Muffiny bananowe, które nie wymagają użycia cukru z nutą cynamonu i orzechową nutą? Jestem na tak!
Składniki (na około 12 sztuk):
- 2 banany
- 320g mąki orkiszowej tortowej (2 szklanki)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- jajo
- 100g erytrytolu
- dojrzały banan
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 40ml mleka roślinnego lub krowiego
- 125ml oleju rzepakowego
- 50g orzechów
Wykonanie:
Banany rozgnieć widelcem.
Wymieszaj suche składniki: mąka, proszek, soda, słodzik, cynamon, orzechy posiekane.
Wymieszaj trzepaczką puree z bananów z jajkami, dodaj mleka i oleju.
Połącz suche składniki z mokrymi. Wymieszaj.
Przełóż do foremek. Wychodzi około 12 sztuk.
Piecz 30 minut w 180 stopniach piekarnik góra-dół.