muffiny z truskawkami bez cukru

Muffiny z truskawkami bez cukru

Wyobraź to sobie: puszyste muffinki z truskawkami z nutą banana i cynamonu. Ich sekret to dodatek batata – świetna opcja jak przemycić to warzywo do swojej diety!

Składniki:

  • 200g puree z gotowanego batata
  • 300g mąki orkiszowej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 100g erytrytolu
  • dojrzały banan
  • łyżka cynamonu
  • 40ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 80g oleju rzepakowego
  • świeże truskawki
składniki na muffiny z truskawkami bez cukru

Wykonanie:

Batata obierz ze skórki, pokrój na mniejsze części. Wrzuć do wrzącej wody, gotuj do miękkości. Blenduj w blenderze na gładkie puree. Odstaw do przestygnięcia.

Wymieszaj suche składniki: mąka, proszek, soda, słodzik, cynamon.

Wymieszaj trzepaczką puree z jajkami, rozgniecionym bananem, dodaj mleka i oleju.

Połącz suche składniki z mokrymi. Wymieszaj.

masa na muffiny z truskawkami bez cukru

Przełóż do foremek. Wychodzi około 12 sztuk. Na wierzchu truskawka.

Piecz 20 minut w 190 stopniach piekarnik góra-dół.

muffiny truskawkowe bez cukru
Muffiny jeszcze przed upieczeniem.

Smacznego!

Gotowe! Pozwól im przestygnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *