Co włożyć do dziurki awokado by było pysznie i zdrowo? Już dziś wypróbuj awokado zapiekane z jajkiem.
Awokado zawiera tłuszcze idealne dla naszej skóry! Warto spróbować innego sposobu jego podania.
Awokado zapiekane z jajkiem
![](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2016/02/image-6b1e271cd3eb160a5f61784f06c964756993e73d5617c201739b469a09bdb65f-V-300x300.jpg)
Awokado zapiekane z jajkiem
2016-02-07 18:08:40
![](http://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2016/02/image-6b1e271cd3eb160a5f61784f06c964756993e73d5617c201739b469a09bdb65f-V-300x300.jpg)
Szybki sposób na aksamitne awokado z płynnym jajkiem.
Czas gotowania/pieczenia
15 min
Składniki
- pół dojrzałego awokado
- 1 wiejskie jajo
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Awokado umyj, przekrój, wyjmij pestkę, wydrąż odrobinę większy otwór.
- Wbij jajo, posól i popieprz.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 15 minut, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie przyjemnie płynne.
- Serwuj np. z grzanką z żytniego chleba.
Wskazówki
- Drugą połówkę awokado przechowuj w lodówce, najlepiej z pestką i skropione sokiem z cytryny (nie ściemnieje aż tak mocno), bo przyda się do kolejnego przepisu.
- Wartość energetyczna:
- 173 kcal, białko 6,9g, tłuszcze 15g, węglowodany 5,5g, potas 487,5g (10% naszego zapotrzebowania).
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/