Odwrócona kokosowa kruszonka ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni. Warto ten czas wykorzystać na zrobienie szybkiego przepisu na odwróconą wersję kruszonki ze śliwkami.

Składniki:

  • 1kg śliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 80g mąki orkiszowej tortowej
  • 70g mąki kokosowej
  • 40g erytrytolu
  • 75g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Śliwki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na patelni lub w garnku na dżem. Możesz podlać wodą. Kiedy śliwki będą się rozpadać odlej nadmiar wody, dodaj syrop klonowy.

Połącz mąkę z masłem, słodzikiem i żółtkami na konsystencję piasku.

Masę śliwkową wyłóż do foremki o średnicy 24cm (takiej, która nie przecieknie lub wyłożonej dodatkowo papierem do pieczenia). Na wierzchu posyp ciastem.

Piecz w 190 stopniach około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Pod foremkę podstaw talerz lub deskę. Obróć kruszonkę do góry nogami, tak, aby śliwki były na wierzchu.

Zjadaj najlepiej na ciepło lub przestudzone na drugi dzień.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *