Odwrócona kokosowa kruszonka ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni. Warto ten czas wykorzystać na zrobienie szybkiego przepisu na odwróconą wersję kruszonki ze śliwkami.

Składniki:

  • 1kg śliwek
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 80g mąki orkiszowej tortowej
  • 70g mąki kokosowej
  • 40g erytrytolu
  • 75g masła
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wykonanie:

Śliwki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na patelni lub w garnku na dżem. Możesz podlać wodą. Kiedy śliwki będą się rozpadać odlej nadmiar wody, dodaj syrop klonowy.

Połącz mąkę z masłem, słodzikiem i żółtkami na konsystencję piasku.

Masę śliwkową wyłóż do foremki o średnicy 24cm (takiej, która nie przecieknie lub wyłożonej dodatkowo papierem do pieczenia). Na wierzchu posyp ciastem.

Piecz w 190 stopniach około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Pod foremkę podstaw talerz lub deskę. Obróć kruszonkę do góry nogami, tak, aby śliwki były na wierzchu.

Zjadaj najlepiej na ciepło lub przestudzone na drugi dzień.

Smacznego!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *