Idealne drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Odmiana owsianki na wynos. Przetestuj te owsiane muffiny z owocami już dziś!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 125g borówek lub malin lub dowolnych owoców
- 125g mąki orkiszowej
- 75g mąki pełnoziarnistej
- 200g płatków owsianych górskich
- 3 łyżeczki mielonego lnu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 75g erytrytolu
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka mleka roślinnego lub krowiego (250ml)
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6937-1-768x1024.jpeg)
Wykonanie:
Płatki owsiane lekko przemielić w blenderze lub młynku. Wymieszać w misce suche składniki.
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6938-1-768x1024.jpeg)
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do suchych składników.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy dodać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Na końcu połączyć z ubitymi białkami oraz owocami.
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6943-1-768x1024.jpeg)
Przelać ciasto do foremek.
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6944-1-768x1024.jpeg)
Piecz w 180 stopniach około 25minut.
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6946-1-768x1024.jpeg)
Gotowe!
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6949-1-768x1024.jpeg)
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/08/IMG_6952-1-768x1024.jpeg)
Pięknie wyglądają czy można użyć innej mąki zamiast owsianej? Np orkiszowej lub ryżowej?
Tak, oczywiście.
Tak się zachwyciłam wyglądem że źle przeczytałam przepis. Tam jest mąka orkiszowa przecież 😀
Natomiast tak czy siak można użyć też tych pozostałych 🙂