Babkowe bez cukru

Idealna piaskowość tego babkowego ciasta uzyskana poprzez dodatek mielonych migdałów sprawia, że musisz wypróbować ten przepis. Wyczuwana nuta cytrynowa, niebiańska słodycz uzyskana poprzez użycie słodzika i wilgotne borówkowe przełamanie, które dopełnia całości.

Składniki:

na standardową keksówkę:

  • 150g masła w temperaturze pokojowej
  • 190g erytrytolu
  • łyżka soku z cytryny i skórka otarta z 2 cytryn
  • 3 jaja
  • 90g mąki orkiszowej tortowej
  • 110g zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g borówek

Na lukier do ciasta babkowego bez cukru:

  • 50g zmielonego erytrytolu, łyżka soku z cytryny i woda.
składniki na ciasto

Wykonanie:

Czy można zrobić słodki wypiek bez użycia cukru? Tak! Utrzyj mikserem masło ze słodzikiem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową przez kilka minut. Następnie stopniowo dodaj jaja. Cały czas miksując dodaj stopniowo partiami mąkę i migdały oraz sól i proszek do pieczenia.

Następnie dodaj borówki i wymieszaj przy użyciu łyżki.

Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto babkowe cytrynowo – migdałowe przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika termoobieg 180stopni.

ciasto przed pieczeniem

Piecz 30minut, następnie przykryj z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową – nie musi być szczelnie, chodzi o to, aby ciasto się dopiekło w środku a nie spaliło od góry i piecz w piekarniku przez kolejne 30minut. Piecz do suchego patyczka. Wyjmij ciasto babkowe z formy i wystudź na kratce.

Przygotuj lukier, który też będzie bez cukru: wymieszaj słodzik z sokiem z cytryny – jedna łyżka, dodaj wody do uzyskania płynnej konsystencji. Polej ciasto babkowe cytrynowo – migdałowe bez cukru i gotowe!

Gotowe ciasto cytrynowo-migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *