——–For English scroll down——–
Pad thai – przepis na szybki makaron kuchni tajskiej w sosie słodko-kwaśno-słono-pysznym. Wypróbuj przepis, idealny dla osób na zdrowej diecie
Składniki:
Na sos do makaronu pad thai: (zakupicie raz i mogą być długo przechowywane w lodówce do następnego razu)
- sos sojowy około 5 łyżek, dla uzyskania smaku umami
- 2 łyżki syropu z agawy, dla uzyskania słodyczy
- łyżeczka pasty z tamaryndowca
- łyżka sosu rybnego, dla uzyskania smaku słonego
- łyżeczka soku z cytryny, dla zbilansowania smaku kwaśnego
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 2 łyżki wody
Do wykonania makaronu pad thai:
- 50 g makaronu ryżowego
- 150 g piersi z kurczaka zagrodowego
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka nasion słonecznika
- łyżka orzechów ziemnych
- łyżeczka nasion sezamu
- łyżka kiełków dowolnych
- pędy bambusa
- groszek cukrowy
Wykonanie:
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Wymieszać składniki sosu. Odstawić. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Przygotować resztę składników.
W głębokiej patelni lub woku rozgrzej oliwę, wrzuć kurczaka. Kurczak powinien się bardziej dusić i gotować niż podsmażać, wówczas będzie soczysty w środku. Zalej wymieszanym sosem. Gotuj chwilę.
Dodaj odcedzony makaron, nasiona słonecznika, pędy bambusa, groszek, orzeszki ziemne, kiełki, sezam i całość wymieszaj. Gotowe.
English version
Pad Thai
Pad thai – a recipe for quick Thai cuisine pasta in a sweet-sour-salty-delicious sauce. Try the recipe, ideal for people on a healthy diet.
Ingredients:
- soy sauce about 5 tablespoons, for umami taste
- 2 tablespoons of agave syrup, for sweetness
- teaspoon of tamarind paste
- a tablespoon of fish sauce for a salty taste
- a teaspoon of lemon juice to balance the sour taste
- 2 garlic cloves squeezed by the press
- 2 tablespoons of water
- 50 g rice noodles
- 150 g farm’s chicken breast
- spoon of olive oil
- spoon of sunflower seeds
- tablespoon of peanuts
- teaspoon of sesame seeds
- spoon of any sprouts
- bamboo shoots
- sugar peas
Method:
Pour pasta boiling water, set aside. Mix the ingredients of the sauce. Set aside. Cut chicken meat into cubes. Prepare the rest of the ingredients.
Put the chicken into a deep pan or wok, warmed up with olive oil. The chicken should be more stewed than fryied, it will be juicy inside then. Pour the mixed sauce. Cook for a moment. Add strained pasta, sunflower seeds, bamboo shoots, peas, peanuts, sprouts, sesame seeds and mix everything.
Ready in 15 minutes