Pachnący cynamonem, absolutnie delikatny fit jabłecznik na cieście jogurtowym, czyli z ekstra porcją białka. Jeśli rezygnujesz, że słodkiego, bo jest niezdrowe to idealny moment na wypróbowanie wszystkich przepisów na ciasta z tego bloga! Dobrze smakują a są zdrowe.
Składniki:
- 3 jaja w temperaturze pokojowej temperaturze
- 2 duże jabłka
- 300g mąki orkiszowej tortowej
- 50g oleju rzepakowego
- 300g skyru naturalnego w temperaturze pokojowej
- 80g słodzika
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- szczypta soli

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Jabłka przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

Jajka ubić ze słodzikiem i szczyptą soli. Następnie dolać olej oraz jogurt.

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia.

Dodać stopniowo do masy jajecznej. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, tak, aby na siebie nachodziły w kształt płatków kwiatów. Posypać cynamonem.

Piec koło godziny do suchego patyczka w temperaturze 180stopni. Studzić w piekarniku.



Witam
?
Czy można prosić o wymiary foremki
Dziękuje
Pozdrawiam
Dzień dobry, standardowa tortownica 24cm średnicy. Spód warto wyłożyć papierem do pieczenia. Pozdrowienia.
Mąkę orkiszową można zastąpić kokosową?
Proszę spróbować, natomiast nie gwarantuję, że proporcje wówczas będą odpowiednie.