Pachnący cynamonem, absolutnie delikatny fit jabłecznik na cieście jogurtowym, czyli z ekstra porcją białka. Jeśli rezygnujesz, że słodkiego, bo jest niezdrowe to idealny moment na wypróbowanie wszystkich przepisów na ciasta z tego bloga! Dobrze smakują a są zdrowe.
Składniki:
- 3 jaja w temperaturze pokojowej temperaturze
- 2 duże jabłka
- 300g mąki orkiszowej tortowej
- 50g oleju rzepakowego
- 300g skyru naturalnego w temperaturze pokojowej
- 120g erytrytolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon
- szczypta soli
![składniki fit jabłecznika](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9263-1-768x1024.jpeg)
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.
Jabłka przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.
![jabłka do fit jabłecznika](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9271-1-768x1024.jpeg)
Jajka ubij z erytrytolem i szczyptą soli. Następnie dolać olej oraz jogurt.
![składniki fit jabłecznika](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9276-1-768x1024.jpeg)
Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia.
![wykonanie fit jabłecznika](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9277-1-768x1024.jpeg)
Dodać stopniowo do masy jajecznej. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, tak, aby na siebie nachodziły w kształt płatków kwiatów. Posypać cynamonem.
![fit jabłecznik przed upieczeniem](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9284-1-768x1024.jpeg)
Piec koło godziny do suchego patyczka w temperaturze 180stopni. Studzić w piekarniku.
![gotowy fit jabłecznik](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9288-1-1-768x1024.jpeg)
![fit jabłecznik](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9293-1-768x1024.jpeg)
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/10/IMG_9230-1-1-768x1024.jpeg)
Witam
Czy można prosić o wymiary foremki 🙂 ?
Dziękuje
Pozdrawiam
Dzień dobry, standardowa tortownica 24cm średnicy. Spód warto wyłożyć papierem do pieczenia. Pozdrowienia.
Mąkę orkiszową można zastąpić kokosową?
Proszę spróbować, natomiast nie gwarantuję, że proporcje wówczas będą odpowiednie.