fit jabłecznik

Fit jabłecznik

Pachnący cynamonem, absolutnie delikatny fit jabłecznik na cieście jogurtowym, czyli z ekstra porcją białka. Jeśli rezygnujesz, że słodkiego, bo jest niezdrowe to idealny moment na wypróbowanie wszystkich przepisów na ciasta z tego bloga! Dobrze smakują a są zdrowe.

Składniki:

  • 3 jaja w temperaturze pokojowej temperaturze
  • 2 duże jabłka
  • 300g mąki orkiszowej tortowej
  • 50g oleju rzepakowego
  • 300g skyru naturalnego w temperaturze pokojowej
  • 120g erytrytolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon
  • szczypta soli
składniki fit jabłecznika
Składniki koniecznie w temperaturze pokojowej!

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół.

Jabłka przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki.

jabłka do fit jabłecznika
Przygotowane jabłka.

Jajka ubij z erytrytolem i szczyptą soli. Następnie dolać olej oraz jogurt.

składniki fit jabłecznika

Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia.

wykonanie fit jabłecznika
Suche do mokrych, ubijać na wolnych obrotach lub wymieszać.

Dodać stopniowo do masy jajecznej. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na wierzchu poukładać plasterki jabłka, tak, aby na siebie nachodziły w kształt płatków kwiatów. Posypać cynamonem.

fit jabłecznik przed upieczeniem

Piec koło godziny do suchego patyczka w temperaturze 180stopni. Studzić w piekarniku.

gotowy fit jabłecznik
Smacznego!
fit jabłecznik
Jabłuszka prosto z sadu!

4 thoughts on “Fit jabłecznik”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *