czosnkowa zupa z dyni

Czosnkowa zupa z dyni

Aromatyczna i rozgrzewająca czosnkowa zupa z dyni. Idealny przepis na sycący krem z dyni o przeciwzapalnym działaniu.

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • łyżka oliwy z oliwek
  • chilli suszone lub kawałek świeżego
  • korzeń imbiru obrany ze skórki
  • szczypta kurkumy 
  • pieczona dynia około 300g
  • sól, pieprz
  • ekologiczna kostka rosołowa bez glutaminianu sodu lub kostka z Thermomixa
  • prażony słonecznik
  • skyr
zupa czosnkowa dyniowa

Wykonanie:

Pokrój dynię na ćwiartki. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni góra- dół około 35 minut.

Wybierz miąższ i zblenduj go na puree.

Na oliwie podsmaż czosnek, przyprawy. Uważaj, aby się nie przypalił.

składniki zupy
Podpiecz przyprawy.

Dodaj puree i kostkę rosołową rozrobioną w wodzie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podgotuj.

Podawaj ze słonecznikiem i kleksem ze skyru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *