kruche rogaliki bez cukru

Kruche rogaliki bez cukru

Rozkosznie kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym bez dodatku cukru.

Składniki:

  • 320g mąki orkiszowej
  • 45g słodzika zmielonego na puder (erytrytol)
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • żółtko jaja (białko do posmarowania)
  • 2 łyżki mleka (użyłam roślinnego)
  • powidła śliwkowe
składniki na rogaliki
Składniki w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Sypkie składniki wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtko jaja. Wyrabiaj ciasto. Dolej mleka. Wyrób dokładnie ciasto.

masa przed wyrobieniem
.Masa przed wyrobieniem

Uformuj spłaszczoną kulę. Podziel ciasto na 5 części.

podział ciasta
Podziel na równe części.

Każdą z części spłaszcz i zawiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.

placki kruszeją w lodówce
Pozwól skruszeć plackom w lodówce.

Stolnicę i wałek obsyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. Ogrzej w rękach, aby stało się bardziej plastyczne. Rozwałkuj na średnicę około 20cm.

mierzenie ciasta
Zdjęcie humorystyczne. Rozwałkuj na oko.

Podziel na 8 trójkątów.

Na brzegu każdego rozłóż powidła.

Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół nadzienia. Zwiń rogalik.

Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Na wierzchu posmaruj białkiem.

Wstaw do nagrzanego piekarnika góra-dół 180stopni. Piecz około 15-17minut.

Daj im ostygnąć i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *