Sezon na śliwki w pełni. Warto ten czas wykorzystać na zrobienie szybkiego przepisu na odwróconą wersję kruszonki ze śliwkami.
Składniki:
- 1kg śliwek
- 2 łyżki syropu klonowego
- 80g mąki orkiszowej tortowej
- 70g mąki kokosowej
- 40g erytrytolu
- 75g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Wykonanie:
Śliwki pokrój na ćwiartki. Podsmaż na patelni lub w garnku na dżem. Możesz podlać wodą. Kiedy śliwki będą się rozpadać odlej nadmiar wody, dodaj syrop klonowy.
Połącz mąkę z masłem, słodzikiem i żółtkami na konsystencję piasku.
Masę śliwkową wyłóż do foremki o średnicy 24cm (takiej, która nie przecieknie lub wyłożonej dodatkowo papierem do pieczenia). Na wierzchu posyp ciastem.
Piecz w 190 stopniach około 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Pod foremkę podstaw talerz lub deskę. Obróć kruszonkę do góry nogami, tak, aby śliwki były na wierzchu.
Zjadaj najlepiej na ciepło lub przestudzone na drugi dzień.
Smacznego!