Aromatyczna i rozgrzewająca czosnkowa zupa z dyni. Idealny przepis na sycący krem z dyni o przeciwzapalnym działaniu.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- łyżka oliwy z oliwek
- chilli suszone lub kawałek świeżego
- korzeń imbiru obrany ze skórki
- szczypta kurkumy
- pieczona dynia około 300g
- sól, pieprz
- ekologiczna kostka rosołowa bez glutaminianu sodu lub kostka z Thermomixa
- prażony słonecznik
- skyr
Wykonanie:
Pokrój dynię na ćwiartki. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni góra- dół około 35 minut.
Wybierz miąższ i zblenduj go na puree.
Na oliwie podsmaż czosnek, przyprawy. Uważaj, aby się nie przypalił.
Dodaj puree i kostkę rosołową rozrobioną w wodzie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Podgotuj.
Podawaj ze słonecznikiem i kleksem ze skyru.