Idealna piaskowość tego babkowego ciasta uzyskana poprzez dodatek mielonych migdałów sprawia, że musisz wypróbować ten przepis. Wyczuwana nuta cytrynowa, niebiańska słodycz uzyskana poprzez użycie słodzika i wilgotne borówkowe przełamanie, które dopełnia całości.
Składniki:
na standardową keksówkę:
- 150g masła w temperaturze pokojowej
- 100g słodzika
- łyżka soku z cytryny i skórka otarta z 2 cytryn
- 3 jaja
- 90g mąki orkiszowej tortowej
- 110g zmielonych migdałów
- szczypta soli
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g borówek
Na lukier do ciasta babkowego bez cukru:
- 50g zmielonego słodzika, łyżka soku z cytryny i woda.
Wykonanie:
Czy można zrobić słodki wypiek bez użycia cukru? Tak! Utrzyj mikserem masło ze słodzikiem, sokiem z cytryny i skórką cytrynową przez kilka minut. Następnie stopniowo dodaj jaja. Cały czas miksując dodaj stopniowo partiami mąkę i migdały oraz sól i proszek do pieczenia.
Następnie dodaj borówki i wymieszaj przy użyciu łyżki.
Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto babkowe cytrynowo – migdałowe przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika termoobieg 180stopni.
Piecz 30minut, następnie przykryj z wierzchu papierem do pieczenia lub folią aluminiową – nie musi być szczelnie, chodzi o to, aby ciasto się dopiekło w środku a nie spaliło od góry i piecz w piekarniku przez kolejne 30minut. Piecz do suchego patyczka. Wyjmij ciasto babkowe z formy i wystudź na kratce.
Przygotuj lukier, który też będzie bez cukru: wymieszaj słodzik z sokiem z cytryny – jedna łyżka, dodaj wody do uzyskania płynnej konsystencji. Polej ciasto babkowe cytrynowo – migdałowe bez cukru i gotowe!