——–For English scroll down——–
Lato to smak sernika na zimno z truskawkami. Czy można mu odjąć kcal a dodać walorów zdrowotnych bez spędzania całego dnia w kuchni? Oczywiście!
Ciasto pełne kompromisów: galaretka i biszkopty pozostały, natomiast zajęłam się uzdrowieniem masy serowej. Ma być szybko i zdrowiej niż tradycyjna wersja, czy wersja z proszku.
Składniki:
- paczka biszkoptów Lady Fingers z prostym składem typu mąka, cukier, jajka bez ulepszaczy etc., czasem można dorwać bez cukru np. od Mamuta
- galaretka truskawkowa (dla poszukujących w Tesco są dostępne także galaretki bez cukru)
- 1 kg twarogu na sernik
- 3 łyżki żelatyny (dla wersji wege sprawdzi się agar)
- woda około 300ml
- 8 łyżek zmielonego erytrytolu
- 0,5kg truskawek
Wykonanie:
Zagotować wodę. Przygotować galaretkę zgodnie z instrukcji na opakowaniu. Żelatynę rozpuścić szklance wrzątku (200ml). Truskawki umyć, obrać z szypułek i pokroić na pół.
Ser przełożyć do miski, rozmieszać ze 100ml zimnej wody i erytrytolem.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż biszkopty. Na to 2/3 przygotowanych truskawek.
Do żelatyny dodaj łyżkę masy serowej. Rozmieszać trzepaczką. Dodać kolejną łyżkę i powtórz kilkukrotnie. Przelać całość do reszty sera w misce. Wylać masę na biszkopty i truskawki.
Wstawić na 30 minut do lodówki. Następnie wyjąć. Na wierzchu rozłożyć pozostałe truskawki.
Zalać galaretką. Wstawić na około godzinę do lodówki.
Jeśli macie więcej czasu, możecie poszukać galaretki i biszkoptów bez cukru.
Jeśli natomiast zależy Wam na czasie, to najbardziej optymalna wersja, bo zaoszczędzamy sporo dodanego cukru i tłuszczu, w porównaniu do tradycyjnego sernika na zimno, czy sernika z proszku.
NO-BAKE CHEESECAKE
The taste of summer is the taste of a no-bake cheesecake with strawberries served cold. Can you reduce the calories and add some health benefits to this receipt without spending the whole day in the kitchen? Of course!
Ingredients:
- a pack of Ladyfingers biscuits with a simple composition of flour, sugar, eggs without additives etc.
- strawberry jelly
- 1 kg of cream cheese
- 3 tablespoons of gelatin (use agar for the vegan version)
- 300ml of water
- 8 tablespoons of grounded erythritol
- 0,5 kg of strawberries
Method:
Boil the water. Prepare the jelly according to the instructions on the package. Dissolve the gelatin in a glass of boiling water (200ml). Wash the strawberries, peel and cut into half.
Serve the cheese into a bowl, mix with 100 ml of cold water and erythritol.
Line the bottom of the springform pan with parchment paper. Place the biscuits on the bottom. Use 2/3 of prepared strawberries for this.
Add a tablespoon of cheese mass to the gelatine. Stir with a whisk. Add another spoon and repeat several times. Pour the whole mass into the rest of the cheese in the bowl. Pour the mass into biscuits and strawberries.
Put in the fridge for 30 minutes. Take out and spread the remaining strawberries on top.
Pour the jelly. Put it in the fridge for about an hour.
Ready!