masło migdałowe

Masło migdałowe

Dla wszystkich miłośników tradycyjnego masła orzechowego bardzo smaczna alternatywa: masło migdałowe

Dobre masło orzechowe powinno być zrobione z  orzeszków arachidowych, bez dodatku tłuszczu w postaci olejów, czy innych tłuszczy utwardzanych, orzechy są uprażone (tłuszcze w nich zawarte stają się niestabilne). Zasada im więcej orzechów i mniej dodatków, tym lepsze masło. W sklepach stacjonarnych trudno jest z dostępnością dobrego jakościowo masła orzechowego, dlatego można zamówić je przez internet lub pobawić się z samodzielnym jego wykonaniem.

Spróbujcie zrobić już dziś masło z migdałów, pistacji czy nerkowców (przewaga jednonienasyconych kwasów tłuszczowych JNKT, dodatkowo sporo wapnia). 

Czego potrzebujecie, do samodzielnego wykonania masła migdałowego?

masło migdałowe

  • Przede wszystkim młynek do wstępnego przemielenia orzechów, tak aby nie zajechać blendera podczas ich ostatecznego miażdżenia.
  • Blender
  • Substrat: nieprażone migdały, nerkowce, pistacje czy orzechy włoskie
  • Dla podkręcenia smaku: szczypta soli morskiej, odrobina syropu klonowego

 

Wykonanie:

Dokładne przemielenie migdałów w młynku

masło migdałowePrzesypanie ich do naczynia, w którym rozpoczniemy blendowanie, doprawienie solą morską (szczypta), syropem klonowym (łyżka)

masło migdałowe

Blendowanie, blendowanie i jeszcze raz blendowanie, aż migdały puszczą swój naturalnie zawarty tłuszcz i staną się mazistej konsystencji (można zrobić to w kilku podejściach ——-> u mnie dwa podejścia, by nie przegrzać blendera

masło migdałowe

Gotowe masło migdałowe przełożyć do czystego, najlepiej szklanego słoiczka i przechowywać zamknięte, niekoniecznie w lodówce

masło migdałowe

Używam do smarowania omletów, naleśników, placuszków, jako wzmacniacz do koktajli, owsianek, na kromki na wierzchu z owocami. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *