——–For English scroll down——–
Czy jest możliwe upiec puszysty serniczek w wersji fit? Tak, przed Wami fit sernik bez użycia dodatkowego tłuszczu. Zawsze wychodzi!
Składniki:
(na tortownicę o średnicy 26cm)
- 1kg mielonego twarogu, gotowego na sernik
- 6 jajek
- 200g ksylitolu zmielonego na puder
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki ryżowej
- skórka otarta z cytryny (wcześniej sparz ją wrzątkiem)
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra/dół. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw bez niczego.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę.
Dodaj skórkę otartą z cytryny.
Dodaj stopniowo łyżka po łyżce biały ser. Ubijaj nadal mikserem. Masę odstaw na chwilę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową.
Osobno ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
Dodawaj stopniowo ubite białka do masy serowej, mieszające delikatnie łyżką już nie mikserem, bo piana opadnie. Przełóż masę do blaszki.
Piecz w 180 stopniach góra/dół około 60minut.
Gotowe 🙂
English version
Fit cheesecake (low fat)
Is it possible to bake fit version of fluffy cheesecake? Yes, fit cheesecake without using extra fat. Always successful!
Ingredients:
- 1kg of cream cheese
- 6 eggs
- 200g of xylitol ground to powder
- 2 tablespoons of potato flour
- spoon of rice flour
- lemon peel (previously brew it with boiling water)
Method:
Heat the oven to 180 degrees up / down. Put the bottom of the tin on baking paper, leave the sides without anything.
Separate the yolks from the whites. Mix yolks with xylitol for fluffy mass.
Add a lemon peel.
Add gradually a tablespoon of cream cheese. Continue to beat with the mixer. Put the mass away for a moment. Add potato and rice flour.
Separately, whip the white with a pinch of salt.
Add gradually beaten whites to cheese mass, mixing gently with a spoon, because the whites will fall. Put the mass into the mold.
Bake at 180 degrees up / down about 60 minutes.
Ready 🙂
Robiłam dziś. Przepyszny…. mmmmm
Na zdrowie! Zapraszam do przetestowania pozostałych przepisów.
Czy można dodać mleko w proszku?
A w jakim celu?