fit sernik bez tłuszczu

Fit sernik bez tłuszczu

——–For English scroll down——–

Czy jest możliwe upiec puszysty serniczek w wersji fit? Tak, przed Wami fit sernik bez użycia dodatkowego tłuszczu. Zawsze wychodzi!

Składniki:

(na tortownicę o średnicy 26cm)

  • 1kg mielonego twarogu, gotowego na sernik
  • 6 jajek
  • 200g ksylitolu zmielonego na puder
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki ryżowej
  • skórka otarta z cytryny (wcześniej sparz ją wrzątkiem)
składniki na fit sernik

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra/dół. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw bez niczego.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z ksylitolem na puszystą masę.

masa na fit sernik

Dodaj skórkę otartą z cytryny.

puszysta masa na fit sernik

Dodaj stopniowo łyżka po łyżce biały ser. Ubijaj nadal mikserem. Masę odstaw na chwilę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową.

fit sernik bez tłuszczu

Osobno ubij białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

ubite białka

Dodawaj stopniowo ubite białka do masy serowej, mieszające delikatnie łyżką już nie mikserem, bo piana opadnie. Przełóż masę do blaszki.

masa na sernik

Piecz w 180 stopniach góra/dół około 60minut.

sernik w trakcie pieczenia

Gotowe 🙂

fit sernik bez tłuszczu
fit sernik bez tłuszczu

English version

Fit cheesecake (low fat)

Is it possible to bake fit version of fluffy cheesecake? Yes, fit cheesecake without using extra fat. Always successful!

Ingredients:

  • 1kg of cream cheese
  • 6 eggs
  • 200g of xylitol ground to powder
  • 2 tablespoons of potato flour
  • spoon of rice flour
  • lemon peel (previously brew it with boiling water)

Method:

Heat the oven to 180 degrees up / down. Put the bottom of the tin on baking paper, leave the sides without anything.

Separate the yolks from the whites. Mix yolks with xylitol for fluffy mass.

Add a lemon peel.

Add gradually a tablespoon of cream cheese. Continue to beat with the mixer. Put the mass away for a moment. Add potato and rice flour.

Separately, whip the white with a pinch of salt.

Add gradually beaten whites to cheese mass, mixing gently with a spoon, because the whites will fall. Put the mass into the mold.

Bake at 180 degrees up / down about 60 minutes.

Ready 🙂

5 thoughts on “Fit sernik bez tłuszczu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *