Wersja fit tradycyjnej fasolki po bretońsku, do zrobienia w 15 minut. Pyszna fasolka po bretońsku na szybciocha.
Składniki na 2 porcje:
- 2 puszki białej fasoli
- 1 cebula
- czosnek
- pętko dobrej kiełbaski
- 1 kartonik passaty pomidorowej
- ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka
- łyżeczka oliwy z oliwek
Dobrej jakości chleb żytni na zakwasie jako dodatek.
Wykonanie:
Na oliwie podsmaż posiekaną cebulę, 2-3 ząbków czosnku. Dodaj posiekaną kiełbaskę. Smaż, podlej wodą. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę papryki wędzonej. Dodaj odcedzoną fasolę. Chwilę gotuj. Zalej całość 1/2 kartonika passaty pomidorowej, dopraw solą, pieprzem, majerankiem. Gotuj jeszcze kilka minut, aż smaki się połączą. Fasolka po bretońsku na szybciocha gotowa!
Podawaj z chlebem żytnim.