ekspresowa zupa z soczewicy

Ekspresowa zupa z soczewicy

Nie masz czasu, a chcesz zjeść coś fit? Ekspresowa zupa z soczewicy będzie idealna dla Ciebie. Pyszna, rozgrzewająca i syci na długo.

Składniki na 2 porcje:

  • cebula
  • czosnek
  • kiełbaska
  • 100g czerwonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
  • 1/2 kartonika passaty pomidorowej
  • Przyprawy: świeża kolendra, sezam, sól, pieprz, kurkuma, wędzona papryka, lubczyk suszony

Wykonanie:

Posiekaj cebulę i czosnek, kiełbaskę, podsmaż je na suchej patelni. Dodaj odmierzoną ilość soczewicy. Zalej całość wrzącą wodą, około 0,5litra. Gotuj. Dodaj passatę pomidorową i przyprawy: sól, pieprz, szczyptę kurkumy i wędzonej papryki, lubczyku. Gotuj pod przykryciem jeszcze 15 minut, ewentualnie rozcieńczyć wodą, jeśli konsystencja jest zbyt gęsta. Podawać z świeżą kolendrą i posypane sezamem.

ekspresowa zupa z soczewicy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *