Gotowi na to pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe? Osłodzone miodem i bananami, a więc zero cukru rafinowanego. Co najważniejsze sam możesz wybrać wersję dla siebie: tradycyjna, wegańska lub bezglutenowa.
Ciasto puszyste w swojej strukturze, o miłym posmaku bananowym. Wprost uzależniające ciasto czekoladowe!
Składniki:
- 2 banany
- 1 i 1/3 szklanki mąki żytniej razowej lub w wersji bezglutenowej (wymieszaj mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną)
- ¼ szklanki kakao prawdziwego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/3 szklanki mleka krowiego (w wersji wegańskiej dowolne mleko roślinne)
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- 1/3 szklanki miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy lub syrop klonowy)
Wykonanie:
- Suche składniki wymieszaj w misce: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
- Czekoladę rozpuść w garnku lub kąpieli wodnej, lekko przestudź. Dodaj olej, wymieszaj. Dodaj miód i mleko. Wymieszaj. Następnie dodaj 2 rozgniecione dojrzałe banany i całość jeszcze raz wymieszaj dokładnie.
- W ostatnim etapie dosypuj suche składniki (mieszanki mąk, proszku i kakao) do mokrej masy.
Przełóż do małej keksówki. Zapiekaj w 180 stopniach 35-40 minut.
Idealne jako drugie śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym.
Wartość energetyczna po podzieleniu na 10 porcji:
224kcal, 2,9 g białka, 29g węglowodanów, 11,5g tłuszczy, Stosunek kwasów omega3/omega6 korzystny wynosi ½ (co oznacza, że jest bezpieczne dla naszego układu krwionośnego), 323mg potasu i 50,2g magnezu, czyli 15% całkowitego zapotrzebowania dziennego na ten pierwiastek