Uzależniające ciasto czekoladowe

Gotowi na to pyszne i zdrowe ciasto czekoladowe? Osłodzone miodem i bananami, a więc zero cukru rafinowanego. Co najważniejsze sam możesz wybrać wersję dla siebie: tradycyjna, wegańska lub bezglutenowa.

Ciasto puszyste w swojej strukturze, o miłym posmaku bananowym. Wprost uzależniające ciasto czekoladowe!

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 i 1/3 szklanki mąki żytniej razowej lub w wersji bezglutenowej (wymieszaj mąkę ryżową, gryczaną, jaglaną)
  • ¼ szklanki kakao prawdziwego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/3 szklanki mleka krowiego (w wersji wegańskiej dowolne mleko roślinne)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy lub syrop klonowy)uzależniające ciasto czekoladowe

Wykonanie:

  1. Suche składniki wymieszaj w misce: mąkę, kakao, proszek do pieczenia.
  2. Czekoladę rozpuść w garnku lub kąpieli wodnej, lekko przestudź. Dodaj olej, wymieszaj. Dodaj miód i mleko. Wymieszaj. Następnie dodaj 2 rozgniecione dojrzałe banany i całość jeszcze raz wymieszaj dokładnie.
  3. W ostatnim etapie dosypuj suche składniki (mieszanki mąk, proszku i kakao)  do mokrej masy.

Przełóż do małej keksówki. Zapiekaj w 180 stopniach 35-40 minut.

Idealne jako drugie śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym.

Wartość energetyczna po podzieleniu na 10 porcji:

224kcal, 2,9 g białka, 29g węglowodanów, 11,5g tłuszczy, Stosunek kwasów omega3/omega6 korzystny wynosi ½ (co oznacza, że jest bezpieczne dla naszego układu krwionośnego), 323mg potasu i 50,2g magnezu, czyli 15% całkowitego zapotrzebowania dziennego na ten pierwiastek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *