Słyszysz tofu – myślisz nie lubię, to jakieś dziwne, suche, bez smaku, wymysł. W takim razie to idealny przepis dla Ciebie. Odczarowujemy to dziwne tofu. Pomysł na szybki obiad bez mięsa – tofu generała Tso.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- kostka tofu około 200g
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju (sezamowy lub oliwa z oliwek)
- brokuł, można dołożyć groszek cukrowy
- ryż basmati lub paraboliczny
Składniki sosu: łyżeczka startego imbiru, płatki chili lub papryczka chili, ząbek czosnku, 4 łyżki sosu sojowego, łyżka syropu klonowego, 2 łyżki wody, łyżka soku z wyciśniętej cytryny, łyżka koncentratu pomidorowego.
Wykonanie tofu generała Tso:
Ryż i brokuł ugotuj w osolonej wodzie.
Wymieszaj składniki sosu.
Tofu pokrój w grubą kostkę. Przypraw solą, pieprzem. Obtocz w mące. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Rozłóż tofu. Smaż z obu stron, aż się zarumieni.
Zdejmij z patelni, odlej nadmiar tłuszczu, tofu odsącz na ręczniku papierowym. Ponownie wrzuć na patelnię. Zalej przygotowanym sosem. Dorzuć ugotowane brokuły.
Podawaj z ryżem.