Panna Cotta

Jak odchudzić panna cottę i zrobić z niej sycącą, białkową przekąskę? Zgromadź składniki i przetestuj ten prosty przepis.

Składniki:

  • 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny
  • mleko roślinne (sojowe lub kokosowe) 200ml (szklanka)
  • jogurt proteinowy naturalny typu SKYR 230g
  • erytrytol lub ksylitol 5 łyżek
  • laska wanilii
  • mrożone maliny
  • syrop klonowy łyżka
panna cotta składniki

Wykonanie:

Ziarenka wanilii wyjmij z laski.

W garnku podgrzej mleko, jogurt, słodzik, ziarenka wanilii i agar. Doprowadź do wrzenia, uważaj, aby się nie zważyło, cały czas mieszaj.

panna cotta przygotowanie

Rozlej do foremek. Przestudź. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub pozostaw na noc.

gotowa panna cotta

Maliny podgrzej w rondelku z syropem klonowym, aż powstanie gęsty sos.

sos malinowy

Panna cottę wyjmij z foremek. Foremki warto zanurzyć na chwilę w kąpieli wodnej.

panna cotta w kąpieli wodnej

Polej sosem.

białkowa panna cotta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *