ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

——–For English scroll down——–

A gdyby tak w puszystym i słodkim cieście ukryć dynię? Łatwy i smaczny sposób jak przemycić to warzywo do diety. Poznaj przepis na ciasto dyniowe!

Składniki:

  • 250 g puree z pieczonej dyni
  • 225 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 180g oleju rzepakowego
  • 180g ksylitolu
  • skórka starta z pomarańczy (wcześniej sparzona wrzątkiem)
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek

Polewa: łyżka masła orzechowego

Wykonanie:

Dynię umyj, pokrój na ćwiartki. Ułóż na blasze do pieczenia. Piecz w 180stopniach około 35minut, aż będzie miękka. Po upieczeniu usuń nasiona. Wybierz łyżką upieczony miąższ. Zblenduj.

Spód tortownicy wyłóż papierem. Boki posmaruj olejem.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.

Mus z dyni wymieszaj ze startą skórką z pomarańczy. Olej połącz z ksylitolem lub erytrytolem. Połącz z musem z dyni. Odłóż pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do pozostałej części dodaj żółtka.

Białka ubij na sztywną pianę.

ciasto dyniowe

Mąkę połącz z mokrymi składnikami. Na końcu dodawaj pianę z białek.

masa na ciasto dyniowe

Masę przełóż do blaszki.

ciasto dyniowe

Piecz w 180stopniach około 35-40 minut, do suchego patyczka.

Przygotuj polewę. Mus z dyni wymieszaj z masłem orzechowym. Polej ciasto, gdy już przestygnie. Smacznego!

Pumpkin cake

Ingredients:

  • 250 g of roasted pumpkin puree
  • 225 g wholemeal spelled flour
  • 1 teaspoon of baking powder
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 180g of rapeseed oil
  • 180g of xylitol
  • orange peel (previously scalded with boiling water)
  • 3 eggs, separate the yolks from the whites

Topping: a tablespoon of peanut butter

Method:

Wash the pumpkin and cut into quarters. Place on a baking sheet. Bake at 180 degrees for about 35 minutes, until tender. After baking, remove the seeds. Blend the flesh into a puree.

Line the bottom of the springform pan with paper. Brush the sides with oil.

Mix the flour with baking powder and baking soda.

Mix the pumpkin mousse with the orange peel. Combine the oil with xylitol or erythritol. Combine with the pumpkin mousse. Set aside half a cup of the resulting mass for the glaze. Add the yolks to the rest.

Beat the egg whites until stiff.

Combine the flour with the wet ingredients. Finally, add the whipped egg white.

Put the dough on a baking sheet.

Bake at 180 degrees for about 35-40 minutes.

Prepare the topping. Mix the pumpkin mousse with the peanut butter. Pour over the dough when it cools down. Enjoy your meal!

ciasto dyniowe

2 thoughts on “Ciasto dyniowe”

  1. Ilekroć mam dynie to zawsze robię to ciasto od Pani. Teraz wypróbuję wersję bezglutenową. Zobaczymy czy wyjdzie. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *