Bardzo przyjemna w smaku alternatywa dla tradycyjnych pierników. Świąteczne pierniczki bez cukru, szybkie w wykonaniu i pysznie zdrowe!
Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez pierniczków. Zamiast cukierków na choince w tym roku zawieście zdrowe pierniczki!
Przepis gwarantuje, że będą zwarte, chrupiące, słodkie i zdrowe, a przede wszystkim są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.
Potrzebujecie: (polecam podwoić składniki)
- około 350g wymieszanych mąk: orkiszowa i gryczana
- 1 jajo i 1 żółtko
- 80g roztopionego masła lub masła klarowanego (niecałe 0,5 kostki)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 150g miodu (około 0,5 szklanki)
- słodzik: erytrytol (praktycznie zerokaloryczny) lub ksylitol (mniej kcal od cukru) 80g (około 8 łyżek)
- skórka starta z całej pomarańczy (pomarańczę koniecznie najpierw sparzcie wrzątkiem)
- około 2 łyżki przyprawy do piernika
W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki: mąki, sodę, kakao, słodzik, przyprawy korzenne plus skórka z pomarańczy.
W garnku roztopcie masło, zdejmijcie z ognia, dodajcie miód. ——–> wskazówka: aby miód było łatwo odmierzyć polejcie zarówno łyżkę, jak i to naczynie, do którego odmierzacie miód, w tłuszczu (może być to roztopione masło lub oliwa), wówczas miód łatwiej odklei się od naczynia.
Następnie wbijcie całe jajo i 1 żółtko. Wymieszajcie dokładnie.
Przelejcie składniki mokre do suchych, Wyróbcie ciasto, w razie potrzeby podsypcie jeszcze mąką. Ma być zwarte i gładkie.
Zawińcie w folię spożywczą i do lodówki na maksymalnie 30 minut.
Po wyjęciu ciasto podzielcie na mniejsze porcje i wałkujcie bez podsypywania mąką. Przy pomocy foremek wycinajcie pierniczki. Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawcie do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) na około 13-15 minut.
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu są już gotowe do zajadania!
Wspaniale
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał!