Czekoladowe w opór i mocno puszyste brownie bez cukru. Ideał!
——–For English scroll down——–
Składniki:
- tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
- 80g masła
- pół szklanki mleka
- 2 jaja
- 150g ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g mąki orkiszowej tortowej
Polewa: łyżka syropu klonowego, łyżka masła orzechowego, łyżka jogurtu naturalnego sypu SKYR lub greckiego
Wykonanie:
Absolutnie wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 175stopni góra-dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Dodać mleko. Odstawić.
W misce ubić całe jaja z ksylitolem lub erytrytolem. Ubijać 10minut.
W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.
Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, delikatnie mieszać już nie mikserem.
Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Wymieszać.
Przelać ciasto do tortownicy.
Piec 35minut w 175stopniach, lub do suchego patyczka.
Zblendować składniki polewy.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, posmarować polewą.
Gotowe! Puszyste brownie bez cukru.
Fluffy chocolate cake without sugar
Ingredients:
- 100g of dark chocolate
- 80g of butter
- half a glass of milk
- 2 eggs
- 150g of xylitol or erythritol, ground into a powder
- a teaspoon of baking powder
- 150g of spelled flour
Topping: a tablespoon of maple syrup, a tablespoon of peanut butter, a tablespoon of SKYR or Greek yoghurt
Method:
Absolutely all ingredients must be at room temperature.
Preheat the oven to 175 degrees Celsius (top / bottom).
Line the bottom of the springform pan with baking paper.
Melt the butter in a pot, add the crushed chocolate. Mix. Add the milk. Set aside.
In a bowl, beat the whole eggs with xylitol or erythritol. Whisk for 10 minutes.
In a second bowl, sift the flour and baking powder.
Add flour gradually to beaten eggs, mix gently, no longer with a mixer.
Then add the melted chocolate with butter and milk. Mix.
Pour the dough into a springform pan.
Bake 35 minutes at 175 degrees, or until a dry stick.
Blend the topping ingredients. After removing from the oven, cool the cake and pour the glaze.
Ready!
Czy mąkę orkiszowa można zastąpić mąka gryczana albo mąka kokosowa ? Czy raczej nie wyjdzie tak smacznie ?
Proszę przetestować, natomiast może być mu ciężej wyrosnąć.