babka wielkanocna

Babka Wielkanocna

Babcia mawiała, że babka wielkanocna musi być kręcona zawsze w jedną stronę i należy zadbać, aby nie było przeciągu – to zakalca nie będzie. Przed Wami zdrowsza wersja tej babki!

——–For English scroll down——–

Składniki:

  • 200g masła
  • 150g ksylitolu
  • 100ml soku z cytryny i skórka z cytryny
  • 5 jajek
  • 300g mąki orkiszowej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
składniki na babkę

Wykonanie:

Absolutnie wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, aby babka wielkanocna wyszła.

Przygotować formę na babkę – nasmarować masłem, posypać mąką. Piekarnik nagrzać do 170 stopni Celsjusza (góra/ dół).

W misce (kiedyś w moim domu rodzinnym była to makutra, a babkę Babcia kręciła tłuczkiem a nie mikserem) umieścić masło, sok i skórkę z cytryny, zmielony ksylitol. Ubijać na średnich i dużych obrotach.

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodawać pojedynczo, ubijać na niskich obrotach w jedną stronę.

Masło z jajami na ciasto

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać w 3-4 partiach, stopniowo. Ubijać na małych obrotach.

Suche składniki
Gotowe ciasto na babkę

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać pianę w dwóch partiach do ciasta, ubijać na niskich obrotach.

Ubite białka do babki

Ciasto wyłożyć do formy. Zostawić około 1/4 ciasta. Dodać do niego przesiane przez sitko kakao. Wymieszać szpatułką. Umieścić w foremce na wierzchu białego ciasta.

ciasto na babkę wielkanocną
Kakao do ciemnej części

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut do suchego patyczka.

ciasto na babkę wielkanocną

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy. Babka wielkanocna gotowa!

Gotowa babka
babka wielkanocna

Easter cupcake cake

Grandma used to say that Easter dough should always be whipped in the same direction. It must not be windy in the room. If you meet these conditions – the dough will not be soggy. Here’s a healthier version of the Easter cake.

Ingredients:

  • 200g of butter
  • 150g of xylitol
  • 100ml of lemon juice and lemon peel
  • 5 eggs
  • 300g of spelled cake flour
  • 2 tablespoons of potato flour
  • 2 spoons of baking powder
  • 2 tablespoons of cocoa

Method:

Absolutely all ingredients must be at room temperature.
Prepare a cake tin – brush with butter, sprinkle with flour. Preheat the oven to 170 degrees Celsius (top / bottom).
Put butter into a bowl at room temperature, lemon juice and lemon zest, ground xylitol. Beat at medium to high speed.
Separate the whites from the yolks. Add egg yolks one at a time, beat with a mixer at low speed to one side.
Mix the flour with the baking powder. Add 3-4 servings gradually. Mix at low speed.
Beat the egg whites until stiff. Add the egg whites in two batches to the dough, beat it slowly.

Put the dough into the mold. Leave about 1/4 of the dough. Sift cocoa through a strainer. Stir with a spatula. Place in the mold on top of the white cake.
Put into the preheated oven and bake for about 45 minutes.
After baking, remove from the oven and cool.

babka wielkanocna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *