puszyste brownie bez cukru

Puszyste brownie bez cukru

Czekoladowe w opór i mocno puszyste brownie bez cukru. Ideał!

——–For English scroll down——–

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady (100g)
  • 80g masła
  • pół szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 150g ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mąki orkiszowej tortowej

Polewa: łyżka syropu klonowego, łyżka masła orzechowego, łyżka jogurtu naturalnego sypu SKYR lub greckiego

składniki na puszyste brownie bez cukru


Wykonanie:


Absolutnie wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 175stopni góra-dół. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuścić masło, dodać pokruszoną czekoladę. Wymieszać. Dodać mleko. Odstawić.

czekolada do puszystego brownie bez cukru

W misce ubić całe jaja z ksylitolem lub erytrytolem. Ubijać 10minut.

jaja do brownie bez cukru
Używajcie wiejskich jajek lub “zerówek”

W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do ubitych jajek dodać stopniowo mąkę, delikatnie mieszać już nie mikserem.

puszyste brownie bez cukru
Lub niewłączonym mikserem

Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem i mlekiem. Wymieszać.

Mieszać delikatnie, aż powstanie jednolita masa
P.s. już wygląda apetycznie, prawda?

Przelać ciasto do tortownicy.

Piec 35minut w 175stopniach, lub do suchego patyczka.

Ciasto przed pieczeniem

Zblendować składniki polewy.

Składniki polewy

Po wyjęciu z piekarnika ciasto przestudzić, posmarować polewą.

Brownie bez polewy
Tak prezentuje się bez polewy, jeśli mniejsza tortownica to warto wydłużyć czas pieczenia do 40-45minut, a ciasto będzie wyższe

Gotowe! Puszyste brownie bez cukru.

Brownie z polewą
Jak zwykle polewa nadaje charakteru, tak jak przy cieście marchewkowym i dyniowym

Fluffy chocolate cake without sugar

Ingredients:

  • 100g of dark chocolate
  • 80g of butter
  • half a glass of milk
  • 2 eggs
  • 150g of xylitol or erythritol, ground into a powder
  • a teaspoon of baking powder
  • 150g of spelled flour

Topping: a tablespoon of maple syrup, a tablespoon of peanut butter, a tablespoon of SKYR or Greek yoghurt

Method:

Absolutely all ingredients must be at room temperature.

Preheat the oven to 175 degrees Celsius (top / bottom).

Line the bottom of the springform pan with baking paper.

Melt the butter in a pot, add the crushed chocolate. Mix. Add the milk. Set aside.

In a bowl, beat the whole eggs with xylitol or erythritol. Whisk for 10 minutes.

In a second bowl, sift the flour and baking powder.

Add flour gradually to beaten eggs, mix gently, no longer with a mixer.

Then add the melted chocolate with butter and milk. Mix.

Pour the dough into a springform pan.

Bake 35 minutes at 175 degrees, or until a dry stick.

Blend the topping ingredients. After removing from the oven, cool the cake and pour the glaze.

Ready!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *