Idealne drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Odmiana owsianki na wynos. Przetestuj te owsiane muffiny z owocami już dziś!
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 125g borówek lub malin lub dowolnych owoców
- 125g mąki orkiszowej
- 75g mąki pełnoziarnistej
- 200g płatków owsianych górskich
- 3 łyżeczki mielonego lnu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 75g erytrytolu
- 2 jaja
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka mleka roślinnego lub krowiego (250ml)
Wykonanie:
Płatki owsiane lekko przemielić w blenderze lub młynku. Wymieszać w misce suche składniki.
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do suchych składników.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy dodać olej i mleko. Wymieszać dokładnie. Na końcu połączyć z ubitymi białkami oraz owocami.
Przelać ciasto do foremek.
Piecz w 180 stopniach około 25minut.
Gotowe!
Pięknie wyglądają czy można użyć innej mąki zamiast owsianej? Np orkiszowej lub ryżowej?
Tak, oczywiście.
Tak się zachwyciłam wyglądem że źle przeczytałam przepis. Tam jest mąka orkiszowa przecież 😀
Natomiast tak czy siak można użyć też tych pozostałych 🙂