——–For English scroll down——–
Meat ballsy, czyli klopsy w sosie pomidorowym z makaronem, zapiekane w piekarniku. Wypróbuj ten pyszny przepis już dziś! Ps. dzieci go uwielbiają.
Jeśli nie masz pomysłu na obiad dla całej rodziny, a jednocześnie chcesz zjeść coś, po czym nie będziesz czuć się ciężko, to propozycja dla Ciebie. Meat ballsy, czyli klopsy to minimum pracy, a najedzą się wszyscy.
Składniki:
- mięso mielone: mieszanina wieprzowego i wołowego lub mięso z indyka
- czosnek
- jajo
- marchew
- natka pietruszki
- passata pomidorowa
- przyprawy: cząber, sól, pieprz, zioła dalmatyńskie, wędzona papryka
- ugotowany makaron durum
- parmezan do potarcia na wierzchu
Wykonanie:
Mięso mielone, doprawione ziołami, wędzoną papryką, ziołami dalmatyńskimi, ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę, tarta marchew na cienkich oczkach, 1 jajo, sól, pieprz. Wymieszaj składniki i dobrze wyrób mięso. Uformuj kule równej wielkości, aby upiekły się równomiernie. Meat ballsy rozłóż w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.
Klopsy zapiekaj w 200 stopniach około 15 minut z termoobiegiem. Następnie zalej meat ballsy passatą pomidorową i dopraw ziołami (moja ulubiona mieszanka to zioła dalmatyńskie). W tym czasie ugotuj makaron al’dente.
Zapiekaj jeszcze 10 minut. Podawaj z makaronem, potrzyj parmezanem.
English version
Meatballs
Meatballs with tomato sauce and pasta, baked in the oven. Try this delicious recipe today! Ps. children love it.
If you don’t have an idea for a dinner for the whole family and at the same time you want to eat something that will not make you feel sluggish, it’s an offer for you. Meatballs are a minimum of work, and everyone will be satisfied.
Ingredients:
- minced meat: a mixture of pork and beef or turkey meat
- garlic
- egg
- carrot
- parsley
- tomato passata
- spices: savory, salt, pepper, dalmatian herbs, smoked pepper
- durum pasta
- parmesan cheese to rub on top
Method:
Minced meat, seasoned with herbs, smoked paprika, Dalmatian herbs, garlic clove squeezed out by the press, carrot tarts on thin meshes, 1 egg, salt, pepper. Mix the ingredients and prepare the meat well. Form balls of equal size to bake evenly. Spread the meatballs on the baking tray.
Bake meatballs at 200 degrees for about 15 minutes. Then pour the meatballs with tomato passata and season with herbs (my favorite mix is the Dalmatian herbs). In the meantime cook the al’dente pasta.
Bake 10 more minutes. Serve with pasta, grate parmesan cheese on top.