Rozkosznie kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym bez dodatku cukru.
Składniki:
- 320g mąki orkiszowej
- 45g słodzika zmielonego na puder
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200g masła
- żółtko jaja (białko do posmarowania)
- 2 łyżki mleka (użyłam roślinnego)
- powidła śliwkowe
![składniki na rogaliki](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0154-1-768x1024.jpeg)
Wykonanie:
Sypkie składniki wymieszaj. Dodaj posiekane masło, żółtko jaja. Wyrabiaj ciasto. Dolej mleka. Wyrób dokładnie ciasto.
![masa przed wyrobieniem](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0155-1-768x1024.jpeg)
Uformuj spłaszczoną kulę. Podziel ciasto na 5 części.
![podział ciasta](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0157-1-768x1024.jpeg)
Każdą z części spłaszcz i zawiń w folię. Włóż do lodówki na godzinę.
![placki kruszeją w lodówce](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0159-1-768x1024.jpeg)
Stolnicę i wałek obsyp mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. Ogrzej w rękach, aby stało się bardziej plastyczne. Rozwałkuj na średnicę około 20cm.
![mierzenie ciasta](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0161-768x1024.jpeg)
Podziel na 8 trójkątów.
Na brzegu każdego rozłóż powidła.
Przykryj nadzienie ciastem i sklej brzegi wokół nadzienia. Zwiń rogalik.
Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu posmaruj białkiem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika góra-dół 180stopni. Piecz około 15-17minut.
Daj im ostygnąć i smacznego!
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/12/IMG_0178-768x1024.jpeg)