Wyobraź to sobie: zimowa herbatka i idealnie puszyste dyniowe muffiny o korzennym aromacie, bez cukru, pachnące skórką z pomarańczy.
Składniki:
- 200g puree z pieczonej dyni
- 300g mąki orkiszowej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jaja
- 100g erytrytolu
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 40ml mleka roślinnego lub krowiego
- 80g oleju rzepakowego
- opcjonalnie owoce typu borówka na wierzch
Wykonanie:
Dynię pokrój na ćwiartki. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni, piecz około 35minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i wydrąż pestki. Blenduj w blenderze na gładkie puree. Odstaw do przestygnięcia.
Wymieszaj suche składniki: mąka, proszek, soda, słodzik, przyprawa korzenna, skórka z pomarańczy.
Wymieszaj trzepaczką puree z jajkami, dodaj mleka i oleju.
Połącz suche składniki z mokrymi. Wymieszaj.
Przełóż do foremek. Wychodzi około 12 sztuk. Na wierzchu kilka borówek.
Piecz 20 minut w 190 stopniach piekarnik góra-dół.
Smacznego!