Dyniowe muffiny bez cukru

Wyobraź to sobie: zimowa herbatka i idealnie puszyste dyniowe muffiny o korzennym aromacie, bez cukru, pachnące skórką z pomarańczy.

Składniki:

  • 200g puree z pieczonej dyni
  • 300g mąki orkiszowej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jaja
  • 100g erytrytolu
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 40ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 80g oleju rzepakowego
  • opcjonalnie owoce typu borówka na wierzch
Składniki w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Dynię pokrój na ćwiartki. Wstaw do nagrzanego piekarnika 190 stopni, piecz około 35minut. Po upieczeniu obierz ze skóry i wydrąż pestki. Blenduj w blenderze na gładkie puree. Odstaw do przestygnięcia.

Wymieszaj suche składniki: mąka, proszek, soda, słodzik, przyprawa korzenna, skórka z pomarańczy.

Wymieszaj trzepaczką puree z jajkami, dodaj mleka i oleju.

Połącz suche składniki z mokrymi. Wymieszaj.

Mokre do suchych i mieszanie.
Masa gotowa do przekładania do foremek sylikonowych.

Przełóż do foremek. Wychodzi około 12 sztuk. Na wierzchu kilka borówek.

Piecz 20 minut w 190 stopniach piekarnik góra-dół.

Dyniowe muffiny
Gotowy wypiek. Świetnie wyrastają!

Smacznego!

gotowe dyniowe muffiny
Tak się prezentują po upieczeniu.
gotowe dyniowe muffiny
Tylko próbować!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *