Prosty przepis na danie chińskie z woka/patelni. Makaron sojowy z chrupiącym groszkiem cukrowym, pędami babusa i aromatycznym kurczakiem.
Składniki:
- 50g makaronu sojowego
- 200g piersi kurczaka
- szczypiorek razem z cebulką
- groszek cukrowy
- pędy bambusa w plastrach marynowane
- kiełki fasoli mung marynowane
- grzyby shiitake opcjonalnie
- olej sezamowy, sos sojowy, świeży imbir tarty, nerkowce, sezam
Wykonanie:
Makaron zalać wrzątkiem, odstawić. Mięso oczyścić, pokroić w kostkę. Posiekać szczypiorek i cebulę. W woku lub na zwykłej patelni rozgrzać olej, dodać nerkowce, cebulkę i imbir, chwilę podgrzać, dodać mięso, zwiększyć płomień i podsmażyć z każdej strony. Zalać sosem sojowym. Dodaj groszek, pędy bambusa, kiełki i grzybki. Jeszcze chwilę podgrzewać. Dodać makaron. Doprawić sosem sojowym, na wierzchu sezam i szczypiorek.
Takie szybkie danie, to dobra alternatywa na zimę, kiedy jesteśmy już przesyceni ciepłymi gulaszami i rozgrzewającymi zupami i jest chętka na coś zielonego, chrupiącego i świeżego.
Potestujcie różne warianty. Możecie zamienić kurczaka na krewetki lub tofu. Zamiast groszku cukrowego dodać posiekaną kapustę pak choi. Zamienić grzybki. Kombinacji jest całe mnóstwo.