Bardzo proste w wykonaniu babeczki marchewkowe z cynamonową nutą.
Składniki na 14 sztuk:
- 200g mąki orkiszowej
- 70g słodzika
- 2 jaja
- 200g marchewki obranej i startej na drobnych oczkach na tarce
- mała pomarańcza wyfiletowana (obrana i pokrojona tak, aby było jak najmniej białych włókien, posiekana w kostkę, razem z sokiem)
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g posiekanych migdałów
- 120g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
Wymieszaj składniki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół. Ciasto wyłóż do 14 foremek papierowych na babeczki. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut do suchego patyczka.
Wierz możesz posmarować masłem orzechowym lub pistacjowym. Smacznego!
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2025/01/IMG_0421-1.jpeg)