Tortilla z kurczakiem fajitas z grillowanymi warzywami. Idealna na szybki i syty obiad, bez uczucia ciężkości. Kuchnia fit!
Składniki na 1 porcję:
- pierś kurczaka
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 żółtej papryki
- pomidorki koktajlowe
- czosnek kilka ząbków
- sok z limonki
Przyprawy do marynaty kurczaka: papryczka chilli, sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona, łyżka oliwy z oliwek
Dodatki: tortilla o dobrym składzie (tydzień włoski w Lidlu) lub domowej roboty, guacamole: 1/2 awokado rozgnieciona widelcem, czosnek, sól, pieprz, cebulka czerwona posiekana
tarty ser u mnie gruyere, kiełki groszku, sezam
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawach i czosnku najlepiej na noc, przechowywać w lodówce.
Na patelni grillowej usmażyć czosnek, cebulę, paprykę. Zdjąć na półmisek.
Usmażyć kurczaka. Jak białko się zetnie, dodać ponownie ugrillowane warzywa i wymieszać. Zawinąć w podgrzany placek tortilli. Podawać z guacamole, sezamem, świeżymi pomidorkami i kiełkami groszku, skrop sokiem z limonki.