——–For English scroll down——–
Dużo słodkiego nadzienia, zwyczajne składniki i ta kruszonka. Cudo.
To nie jest przepis z kategorii: wymieszaj składniki i wrzuć do piekarnika. Kto raz robił kruche ciasto ten wie, że musi ono skruszeć w lodówce. Czas oczekiwania rekompensuje smak tej fit szarlotki z owsianą kruszonką. Można zrobić słodkie ciasto bez grama cukru z cukierniczki? Można.
Składniki na tortownicę około 26cm:
- Kruche ciasto:
- 250g mąki orkiszowej tortowej, (w wersji glutenfree mąka ryżowa)
- 80g zmielonego na puder ksylitolu
- 1 jajo
- 1 łyżka mleka
- 125g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 2kg jabłek (wybierzcie różne: szampion, bardziej winne, twardsze i bardziej kruche w sumie 2kg)
- 100g miękkich daktyli suszonych (około 10 sztuk, jeśli są suche to warto je namoczyć)
- 2 łyżeczki cynamonu
- Kruszonka:
- reszta masła około 75g
- łyżka miodu
- 50g płatków owsianych górskich (około 5 łyżek)
- 5 łyżek płatków migdałów
Wykonanie:
Do miski wrzuć wszystkie składniki na ciasto. Przy użyciu noża posiekaj masło, tak aby połączyło się z pozostałymi składnikami (im mniej dotykasz kruche ciasto rękami, tym będzie bardziej kruche po upieczeniu). Następnie zagnieć całość już ręką. Zawiń w folię i wrzuć do lodówki na około godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. Jabłka umyj, obierz ze skórki, pokrój na dość małe kawałki. Daktyle posiekaj w drobną kostkę. Wrzuć wszystko do garnka, podlej wodą lub wodą spod daktyli. Nieduża ilość. Dopraw cynamonem. Smaż na wolnym ogniu, aż jabłka się rozprażą i nadzienie będzie zwarte. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przywarło do garnka.
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż nim spód tortownicy, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni góra-dół około 15 minut. Pozostałe ciasto przechowuj jeszcze w lodówce.
Blaszkę z podpieczonym spodem przestudź. W tym czasie przygotuj kruszonkę.
Wymieszaj palcami lub widelcem masło, płatki owsiane, płatki migdałowe i miód do połączenia się. Kruszonka gotowa.
Z reszty ciasta rozwałkować placek i wyciąć pasy do wyklejenia boków formy tortownicy, do około 3/4 wysokości.
Wyłożyć całe nadzienie. Poskubać na wierzchu przygotowaną kruszonką. Boki, jeśli wystają za bardzo można pozaginać do środka ciasta.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku góra-dół bez termoobiegu na środkowym poziomie około 20minut, aż góra się zarumieni.
Można zajadać 🙂
English version
Fit apple pie with oat crumble
A lot of sweet filling, ordinary ingredients and this crumble. Wonder. This is not a recipe from the category: mix ingredients and put in the oven. Anyone who has ever made a shortcrust pastry knows that it must rest in the fridge. Taste of this apple pie with oat crumble rewards waiting time. Can you make a sweet cake without a gram of sugar with a sugar bowl? Yes, you can.
Ingredients:
Shortcrust pastry:
- 250 g of spelt flour, (rice flour in the gluten free version)
- 80 g of xylitol grounded to a powder
- 1 egg
- 1 tablespoon of milk
- 125 g butter
- 1/2 teaspoon of baking powder
Filling:
- 2kg of apples
- 100g of soft dried dates (about 10 pieces, if they are dry it is worth to soak them)
- 2 teaspoons of cinnamon
Crumble:
- the rest of butter about 75g
- spoon of honey
- 50g oat mountain flakes (about 5 tablespoons)
- 5 tablespoons of almond flakes
Method:
Put all the ingredients into the bowl. Using a knife, chop the butter so that it merges with the other ingredients (the less you touch the shortcrust pastry with your hands, the more crust it will be after baking). Then, knead the whole thing with your hand. Wrap in foil and put in the fridge for about an hour.
Meanwhile, prepare the filling. Wash, peel and cut the apples, into small pieces. Chop the dates into small pieces. Put everything in a pot, pour it with
a small amount of water or dates water. Season with cinnamon. Cook over a low heat until the apples are soft and the filling is tight. Stir every now and then so that it does not stick to the pot.
Lay the bottom of the springform pan with baking paper. Cut half the dough and put it on the bottom of the springform pan, prick holes with a fork. Bake in an oven preheated to 200°C up-down about 15 minutes. Rest the remaining dough in the fridge.
Remove baked bottom from the oven, cool it down. At this time, prepare a crumb.
Stir butter, oatmeal, almond flakes and honey with your fingers. Crumble is ready.
Roll out the remaining dough from the fridge and cut the strips to glue the sides of the springform pan, to about 3/4 of the height.
Fill the springform pan with the filling, prepared crumble on top. If the sides are sticking out too much, they can be put in the middle of the dough.
Bake in an oven preheated to 200°C, up and down for about 20 minutes, until the apple pie is golden.
Jest naprawdę pyszna..ja robiłam na mące orkiszowej ,smak wyśmienity, polecam
Cieszę się niezmiernie, że smakowało i dziękuję za opinię.