To absolutnie najbardziej puszysty omlet, z najprostszych składników. Przedstawiam Wam białkowy omlet z serka. Około 40g białka w porcji tego omletu. Smakuje obłędnie.
——–For English scroll down——–
W dwóch wersjach: klasyczna i omlet GIGANT
Składniki na klasyczną wersję:
- serek wiejski Piątnica 200g
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki ryżowej
- banan
- płatki migdałów do posypania
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Zblenduj 1/2 serka wiejskiego, mąkę, jaja.

Smaż na patelni z roztopionym masłem klarowanym. Wylej na rozgrzane masło, następnie skręć na mniejszy ogień i smaż pod przykryciem.

Polewa:
a. Zblenduj pozostałą cześć serka z bananem. Polej gotowy omlet. Dowolne dodatki (płatki migdałów, syrop klonowy, orzechy włoskie, nerkowce).

b. Wersja malinowa: do składników dodajemy mrożonych lub świeżych malin.



Składniki na wersję GIGANT:
- serek wiejski Piątnica 200g
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki ryżowej
- dowolne owoce i orzechy na wierzch
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie:
Blendujemy cały serek, jaja, mąkę. Smażymy tak jak wersję klasyczną.

Na wierzchu owoce, orzeszki.


A tu omlety w Waszym wykonaniu:





English version
Omelette with cottage cheese
It’s absolutely the most fluffy omelette, with the simplest ingredients. I present to you a protein omelette with cottage cheese. About 40g of protein in a portion of this omelette. It tastes amazing.
Two version of this recipe: classic and giant version
Ingredients for classic version:
- cottage cheese Piątnica 200 grams
- 2 eggs
- 2 tablespoons of rice flour
- banana
- almond flakes for sprinkling
- clarified butter for frying
Method:
Blend 1/2 of cottage cheese, flour, eggs.
Pour the mass into hot butter to the pan, then turn into smaller heat and cook under cover.
Toppings:
a. Blend the rest of the cheese with the banana. Pour the finished omelette. On top (almond flakes, maple syrup, walnuts, cashews).
b. Raspberry version: add frozen or fresh raspberries to the topping.
Ingredients for the GIANT version:
- cottage cheese Piątnica 200 grams
- 2 eggs
- 4 tablespoons of rice flour
- any fruit and nuts on top
- clarified butter for frying
Method:
Blend all the cheese, eggs, flour. Fry like the classic version.
