świąteczne pierniki

Świąteczne pierniczki bez glutenu i bez cukru

Bardzo przyjemna w smaku alternatywa dla tradycyjnych pierników. Świąteczne pierniczki bez glutenu i bez cukru, szybkie w wykonaniu i pysznie zdrowe!

Święta Bożego Narodzenia nie mogą się odbyć bez pierniczków. Zamiast cukierków w tym roku zawieście zdrowe pierniczki!

Przepis gwarantuje, że będą zwarte, chrupiące, słodkie i zdrowe, a przede wszystkim są gotowe do zjedzenia od razu po upieczeniu.

świąteczne pierniczki

Potrzebujecie:

  • około 350g wymieszanych mąk: owsiana i gryczana 
  • 1 jajo i 1 żółtko
  • 80g roztopionego masła lub masła klarowanego (niecałe 0,5 kostki)
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka prawdziwego kakao
  • 150g miodu (około 0,5 szklanki)
  • słodzik: erytrytol (praktycznie zerokaloryczny) lub ksylitol (mniej kcal od cukru) 80g (około 8 łyżek)
  • skórka starta z całej pomarańczy (pomarańczę koniecznie najpierw sparzcie wrzątkiem)
  • około 2 łyżki przyprawy do piernika kupnej lub

Zachęcam Was do zrobienia domowej przyprawy do pierników: w moździerzu utrzyjcie kawałek startego na tartce świeżego imbiru wcześniej obranego ze skórki, 2-3 kuleczki ziela angielskiego, laskę cynamonu, 10 goździków, 1/4 łyżeczki kardamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, łyżeczka kozieradki.

domowa przyprawa piernikowa

 

W misce wymieszajcie wszystkie suche składniki: mąki, sodę, kakao, słodzik, przyprawy korzenne plus skórka z pomarańczy.

W garnku roztopcie masło, zdejmijcie z ognia, dodajcie miód. ——–> wskazówka: aby miód było łatwo odmierzyć przemyjcie łyżkę i to naczynie, do którego odmierzacie w tłuszczu (może być to roztopione masło lub oliwa), wówczas miód łatwiej odklei się od naczynia.

Następnie wbijcie całe jajo i 1 żółtko. Wymieszajcie dokładnie.

Przelejcie składniki mokre do suchych, Wyróbcie ciasto, w razie potrzeby podsypcie jeszcze mąką. Ma być zwarte i gładkie. 

 

Zawińcie w folię spożywczą i do lodówki na maksymalnie 30 minut.

Po wyjęciu ciasto podzielcie na mniejsze porcje i wałkujcie bez podsypywania mąką. Przy pomocy foremek wycinajcie pierniczki. Układajcie je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

świąteczne pierniki

 

 

Wstawcie do nagrzanego na 180 stopni piekarnika (góra-dół) na około 15 minut.świąteczne pierniki

 

Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu są już gotowe do zajadania! świąteczne pierniki

świąteczne pierniki bez glutenu i bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *