makaron z dynią

Makaron z dynią

——–For English scroll down——–

Sezon na dynię w pełni. Już dziś zrób makaron z dynią w pysznym sosie z szynką parmeńską. Jesteś na diecie? Ten przepis jest dla Ciebie

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g dyni (hokkaido lub inna, umyta, usunięte pestki i obrana ze skórki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół cebuli czerwonej
  • czosnek
  • ok. 1 szklanki mleka spożywczego lub roślinnego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz, chilli
  • 50 szynki parmeńskiej
  • łyżka sera ricotta
  • rukola lub bazylia
  • kapary
  • makaron penne durum (pszenica twarda, semolina)makaron z dynią

Wykonanie:

Przygotowaną dynię pokroić w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek. Dodaj poszarpaną szynkę parmeńską. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij szynkę z patelni. Następnie dodaj dynię, dopraw solą, pieprzem, gałką. Podsmaż z każdej strony. Podlej mlekiem, zaczekaj aż delikatnie odparuje, następnie podlej, aż do wykorzystania całej szklanki. Gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

makaron z dynią

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Makaron dodaj na patelnię, wymieszaj z sosem, dodaj łyżeczkę kaparów. Wyłóż na talerz. Na wierzchu plastry podsmażonej szynki, łyżka ricotty, świeża bazylia.

makaron z dynią

 

English version

Pasta with pumpkin

Pumpkin season. Make pasta with delicious pumpkin sauce with Parma ham. Are you on a diet? This recipe is for you!

Ingredients: (for 2 portions)

  • 300 g pumpkin (Hokkaido or other, washed, removed seeds and peeled)
  • 1 tablespoon of olive oil
  • half of red onion
  • garlic
  • about 1 cup of milk or plant milk (almond)
  • 1/3 teaspoon nutmeg
  • salt, pepper, chilli
  • 50g Parma ham
  • spoon of ricotta cheese
  • arugula or basil
  • capers
  • durum penne pasta

Method:

Cut pumpkin into cubes. Fry the chopped onion and garlic in olive oil. Put the finely sliced Parma ham into a pan, frying until it’s brown. Transfer the ham to a plate and leave it to dry. Then add the pumpkin to the pan, season with salt, pepper, and nutmeg. Fry on each side. Pour milk. Cook for about 15 minutes, until the sauce thickens.

Cook pasta al dente. Add pasta to the pan, mix with the sauce, add a teaspoon of capers. Put the dish on a plate. Spread the slices of fried ham, a spoon of ricotta, fresh basil on top.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *