makaron z dynią

Makaron z dynią

Sezon na dynię w pełni. Już dziś zrób makaron z dynią w pysznym sosie z szynką parmeńską. Jesteś na diecie? Ten przepis jest dla Ciebie

Składniki na 2 porcje:

  • 300 g dyni (hokkaido lub inna, umyta, usunięte pestki i obrana ze skórki)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół cebuli czerwonej
  • czosnek
  • ok. 1 szklanki mleka spożywczego lub roślinnego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz, chilli
  • 50 szynki parmeńskiej
  • łyżka sera ricotta
  • rukola lub bazylia
  • kapary
  • makaron penne durum (pszenica twarda, semolina)makaron z dynią

Wykonanie:

Przygotowaną dynię pokroić w kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek. Dodaj poszarpaną szynkę parmeńską. Smaż, aż się zarumieni. Zdejmij szynkę z patelni. Następnie dodaj dynię, dopraw solą, pieprzem, gałką. Podsmaż z każdej strony. Podlej mlekiem, zaczekaj aż delikatnie odparuje, następnie podlej, aż do wykorzystania całej szklanki. Gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje.

makaron z dynią

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Makaron dodaj na patelnię, wymieszaj z sosem, dodaj łyżeczkę kaparów. Wyłóż na talerz. Na wierzchu plastry podsmażonej szynki, łyżka ricotty, świeża bazylia.

makaron z dynią

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *