Jesienna, rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i batata. Przeciwzapalna, idealna na przeziębienie. Wypróbuj mój przepis już dzisiaj!
Składniki (na 4 porcje):
- 1 dynia
- 2 średnie bataty
- 3-4 ząbki czosnku w łupinach
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Przyprawy: lubczyk, rozmaryn, kurkuma, papryka wędzona, chilli, sól, pieprz
Pestki dyni do posypania na wierzchu
Wykonanie:
Dynię i bataty umyj. Pokrój na kawałki. Usuń środek z dyni. Rozłóż na blasze. Polej oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, lubczykiem. Dorzuć czosnek w łupinach. Piecz w 220 stopniach około 30 minut, lub krócej, aż warzywa się lekko zarumienią i będą mięciutkie.
Upieczone ząbki czosnku obierz z łupinek. Kawałki dyni i batat oddziel od upieczonej skóry. Wrzuć wszystko do garnka. Zbierz smak z blachy po pieczeniu warzyw (zalej blachę odrobiną wody i wlej do garnka z warzywami). Dodaj więcej wody. Zblenduj zupę, dodaj więcej wody do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotuj całość na małym ogniu, aż do zagotowania. Dopraw 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, chilii, kurkumą, wędzoną papryką, solą, pieprzem.
Podawaj z lekko podprażonymi pestkami dyni.