tarta z bezą bez cukru

Tarta z bezą bez cukru

A gdyby tak móc rozkoszować się smakiem słodziutkiej bezy przeplatanej wytrwaną wiśnią i strukturą kruchego ciasta, a to wszystko bez grama cukru?

Koniecznie wypróbuj ten przepis na tartę z bezą bez cukru.

Składniki tarty z bezą bez cukru:

Kruche ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30g erytrytolu zmielonego na puder
  • 80g zimnego masła
  • 3 żółtka

Nadzienie tarty:

  • 650g wiśni (drylowane za pomocą dużej słomki)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Beza bez cukru:

  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 160g zmielonego na puder erytrytolu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki tarty bez cukru
Zadbajcie o jakość składników: jaja zero, wiejskie, masełko też np. Piątnica (83%tłuszczu- nie tam jakieś podrabiane). Erytrytol zmielcie w młynku do kawy.

Wykonanie tarty z bezą bez cukru:

Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj posiekane masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.

Ciasto wyjmij z lodówki. Zagnieć parę razy, aby stało się bardziej plastyczne. Rozwałkuj i przełóż do nieprzywierającej formy na tartę. Podziurkuj widelcem.

Wstaw do nagrzanego do 170 stopni góra-dół piekarnika na 15minut.

Ciasto tarty przed zagnieceniem
Masło dokładnie posiekać razem z mąka na taką drobną kruszonkę, łatwiej się zagniecie. Ponadto, kiedy ciasto krócej ma styczność z ciepłą dłonią, będzie bardziej kruche po upieczeniu.
Kruchy spód tarty
Dziurkowanie kruchego ciasta widelcem powoduje, że podczas pieczenia ciasto równo wyrośnie i nie pojawią się bąble.

Pozbądź się pestek z wiśni. Jeśli nie masz drylownicy wykorzystaj patent z grubą słomką. Posyp wiśnie mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci.

Przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce słodzika. Na końcu wmiksuj mąkę ziemniaczaną.

Składanie tarty.
Najprzyjemniejszy moment: składanie tarty.

Wiśnie wyłóż na podpieczone ciasto. Na wierzchu rozprowadź bezę.

Wiśniowe nadzienie tarty
Wiśniowe nadzienie tarty.
Tarta z bezą przed pieczeniem
Tarta z bezą przed włożeniem do piekarnika.

Piecz w 170 stopniach góra-dół 15 minut. Następnie przez 10 minut z otwartymi drzwiami piekarnika nastawionego na 60stopni termoobieg podsusz bezę.

Świeżutko wyjęta tarta z piekarnika
Słodziutka chmurka przykrywa kruche ciasto i wytrawne nadzienie. Połączenie idealne.

Gotowe! Przed Wami tarta z bezą bez cukru!

Gotowa tarta z bezą
Pamiętajcie, że do przygotowania tego słodkiego deseru nie użyliśmy grama cukru.
tarta z bezą bez cukru
Czego chcieć więcej?! No może jeszcze filiżaneczki kawy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *