A gdyby tak móc rozkoszować się smakiem słodziutkiej bezy przeplatanej wytrwaną wiśnią i strukturą kruchego ciasta, a to wszystko bez grama cukru?
Koniecznie wypróbuj ten przepis na tartę z bezą bez cukru.
Składniki tarty z bezą bez cukru:
Kruche ciasto:
- 150g mąki orkiszowej tortowej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 30g erytrytolu zmielonego na puder
- 80g zimnego masła
- 3 żółtka
Nadzienie tarty:
- 650g wiśni (drylowane za pomocą dużej słomki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza bez cukru:
- 3 białka
- szczypta soli
- 160g zmielonego na puder erytrytolu
- łyżka mąki ziemniaczanej
![Składniki tarty bez cukru](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6398-2-768x1024.jpeg)
Wykonanie tarty z bezą bez cukru:
Wymieszaj suche składniki na ciasto. Dodaj posiekane masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
Ciasto wyjmij z lodówki. Zagnieć parę razy, aby stało się bardziej plastyczne. Rozwałkuj i przełóż do nieprzywierającej formy na tartę. Podziurkuj widelcem.
Wstaw do nagrzanego do 170 stopni góra-dół piekarnika na 15minut.
![Ciasto tarty przed zagnieceniem](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6399-1-768x1024.jpeg)
![Kruchy spód tarty](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6402-1-768x1024.jpeg)
Pozbądź się pestek z wiśni. Jeśli nie masz drylownicy wykorzystaj patent z grubą słomką. Posyp wiśnie mąką ziemniaczaną, która wchłonie nadmiar wilgoci.
Przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli. Dodawaj po łyżce słodzika. Na końcu wmiksuj mąkę ziemniaczaną.
![Składanie tarty.](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6406-1-768x1024.jpeg)
Wiśnie wyłóż na podpieczone ciasto. Na wierzchu rozprowadź bezę.
![Wiśniowe nadzienie tarty](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6409-1-768x1024.jpeg)
![Tarta z bezą przed pieczeniem](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6411-1-768x1024.jpeg)
Piecz w 170 stopniach góra-dół 15 minut. Następnie przez 10 minut z otwartymi drzwiami piekarnika nastawionego na 60stopni termoobieg podsusz bezę.
![Świeżutko wyjęta tarta z piekarnika](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6413-1-768x1024.jpeg)
Gotowe! Przed Wami tarta z bezą bez cukru!
![Gotowa tarta z bezą](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6423-1-768x1024.jpeg)
![tarta z bezą bez cukru](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/07/IMG_6429-1-1-768x1024.jpeg)