Szakszuka brzmi egzotycznie. To tradycyjne danie śniadaniowe rodem z Tunezji, czy Bilskiego Wschodu.
Mimo tak odległego pochodzenia, wykonane ze składników ogólnie dostępnych i bardzo popularnych w Polsce: jaja i pomidory, aczkolwiek rzadko, bądź nigdy niełączonych w polskiej tradycji kulinarnej. Szakszuka – jaja w pomidorach – smakuje wyśmienicie.
Szakszuka - jaja w pomidorach
2016-02-05 14:29:35
Szybki i smaczny sposób na śniadanie z jajami i pomidorami.
Czas gotowania/pieczenia
7 min
Składniki
- pół ząbka polskiego czosnku
- 2 pomidory
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 jaja wiejskie
- sól, pieprz, chilli, oregano
Przygotowanie
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę.
- Oliwę podgrzej na patelni, podsmaż chwilę wyciśnięty lub starty na tarce czosnek.
- Dodaj pomidory wraz z miąższem i mieszaj około 4 minuty, przypraw pieprzem, chilli i oregano.
- Wbij 2 jaja i gotuj pod pokrywką jeszcze 3 minutki, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało idealnie płynne.
- Posól odrobinę przed podaniem.
- Serwuj z patelni.
Wskazówki
- Wartość energetyczna:
- 229 kcal, 12,8g białka, 16,6g tłuszczy, 8,8g węglowodanów, potas 555,7mg (11% dziennego zapotrzebowania), foliany 82,7µg (1/4 zapotrzebowania).
- Składniki pokarmowe w płynnym żółtku są dla nas bardzo dobrze przyswajalne i łatwiej strawne.
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/