Wykorzystaj zdrowsze składniki do stworzenia tego pysznie puszystego piernika.
Składniki:
- 300g mąki orkiszowej
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 jaja
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- słodzik (100g erytrytolu lub innego)
- 250 ml (szklanka) mleka zwykłego 1,5% lub napoju roślinnego
Wykonanie:
Masło rozpuść w rondelku. Dodać słodzik, miód, powidła, przyprawy i wymieszać. Zdjąć garnek i chwilę odczekać, następnie dodać mleko, jaja i sodę.
Całość wymieszać.
Stopniowo dodać mąkę.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra- dół). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki.
Piec do suchego patyczka około godziny. Warto zajrzeć po upływie 50minut.
Po ostygnięciu przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi.
Rozpustna polewa:
- 80ml śmietanki 30% lub śmietanki kokosowej
- 80g gorzkiej czekolady
W garnku zagotować śmietankę, wymieszać ze startą na tarce czekoladą. Posmarowac
Smacznego!