piernik z powidłami i polewą

Puszysty piernik z powidłami i polewą

Wykorzystaj zdrowsze składniki do stworzenia tego pysznie puszystego piernika.

Składniki:

  • 300g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125g masła w temperaturze pokojowej
  • słodzik (100g erytrytolu lub innego)
  • 250 ml (szklanka) mleka zwykłego 1,5% lub napoju roślinnego

Wykonanie:

Masło rozpuść w rondelku. Dodać słodzik, miód, powidła, przyprawy i wymieszać. Zdjąć garnek i chwilę odczekać, następnie dodać mleko, jaja i sodę.


Całość wymieszać.

Stopniowo dodać mąkę.

Piekarnik nagrzać do 175 stopni (góra- dół). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką keksówki.

Piec do suchego patyczka około godziny. Warto zajrzeć po upływie 50minut.

Po ostygnięciu przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi.

Rozpustna polewa:

  • 80ml śmietanki 30% lub śmietanki kokosowej
  • 80g gorzkiej czekolady

W garnku zagotować śmietankę, wymieszać ze startą na tarce czekoladą. Posmarowac

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *