zdrowy sernik

Przepis na zdrowy sernik

Zdrowa i smaczna wersja pysznego sernika wiedeńskiego. Sprawdź mój przepis na zdrowy sernik.

Zdrowy sernik
Pyszny i zdrowy sernik, idealny na przekąskę
Oceń przepis
Wydrukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
1 hr
Łączny czas
1 hr 5 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
1 hr
Łączny czas
1 hr 5 min
Składniki
  1. 0,5 kg twarogu półtłustego (użyłam mielony w wiaderku z Lidla)
  2. 50 g masła (1/4 kostki)
  3. 2 jaja wiejskie
  4. 0,5 szklanki ksylitolu
  5. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  6. Laska wanilii (ziarenka ze środka)
  7. Otarta skórka z limonki (sparz skórkę wrzątkiem)
Przygotowanie
  1. Masło ucierasz z ksylitolem i cukrem, dodajesz jaja, miksujesz.
  2. Dodajesz ser, mieszasz delikatnie.
  3. Dodajesz mąkę (ewentualnie proszek/sodę), otartą skórkę z limonki, wanilię i mieszasz dokładnie już po raz ostatni.
  4. Przekładasz do tortownicy ok 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
  5. Pieczesz w 150⁰C około godziny, być może dłużej, aż wierzch się zarumieni.
  6. Studzisz przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Wskazówki
  1. Możesz dodać sodę oczyszczoną – 1łyżeczka lub proszek do pieczenia- 1łyżeczka, jeśli zależy Ci na wyglądzie i uzyskaniu trwałej wysokości ciasta, dla mnie liczy się smak
  2. Możesz podwoić liczbę składników, wtedy będzie wyższy i wyjdzie 12 porcji, którymi poczęstujesz np. sąsiada.
  3. Nie zdziw się, kiedy podczas pieczenia sernik będzie rósł i rósł i rósł, a razem z nim Twoje ego – jaki to dobry cukiernik ze mnie, na końcu w wersji bez proszku/sody zmaleje. Bez obaw smak pozostaje! A na tym Ci zależy najbardziej.
  4. Wartość energetyczna:
  5. Po podzieleniu na 6 porcji: 210 kcal/porcję, białko 17g, tłuszcze 12g, węglowodany 13g, wapń: 87g (około 10% zapotrzebowania).
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *