Zdrowa i smaczna wersja pysznego sernika wiedeńskiego. Sprawdź mój przepis na zdrowy sernik.
Zdrowy sernik
2016-01-18 15:10:04
Pyszny i zdrowy sernik, idealny na przekąskę
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania/pieczenia
1 hr
Łączny czas
1 hr 5 min
Składniki
- 0,5 kg twarogu półtłustego (użyłam mielony w wiaderku z Lidla)
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 2 jaja wiejskie
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Laska wanilii (ziarenka ze środka)
- Otarta skórka z limonki (sparz skórkę wrzątkiem)
Przygotowanie
- Masło ucierasz z ksylitolem i cukrem, dodajesz jaja, miksujesz.
- Dodajesz ser, mieszasz delikatnie.
- Dodajesz mąkę (ewentualnie proszek/sodę), otartą skórkę z limonki, wanilię i mieszasz dokładnie już po raz ostatni.
- Przekładasz do tortownicy ok 22cm, wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie.
- Pieczesz w 150⁰C około godziny, być może dłużej, aż wierzch się zarumieni.
- Studzisz przy uchylonych drzwiach piekarnika.
Wskazówki
- Możesz dodać sodę oczyszczoną – 1łyżeczka lub proszek do pieczenia- 1łyżeczka, jeśli zależy Ci na wyglądzie i uzyskaniu trwałej wysokości ciasta, dla mnie liczy się smak
- Możesz podwoić liczbę składników, wtedy będzie wyższy i wyjdzie 12 porcji, którymi poczęstujesz np. sąsiada.
- Nie zdziw się, kiedy podczas pieczenia sernik będzie rósł i rósł i rósł, a razem z nim Twoje ego – jaki to dobry cukiernik ze mnie, na końcu w wersji bez proszku/sody zmaleje. Bez obaw smak pozostaje! A na tym Ci zależy najbardziej.
- Wartość energetyczna:
- Po podzieleniu na 6 porcji: 210 kcal/porcję, białko 17g, tłuszcze 12g, węglowodany 13g, wapń: 87g (około 10% zapotrzebowania).
Poradnia dietetyczna Trzebnica | Wrocław https://rakickafoodconcept.pl/