piernik miodowo-gryczany

Piernik miodowo-gryczany

Piernik miodowo-gryczany bez mąki pszennej. Słodki, bo na miodzie, puszysty o aromacie korzennym. Idealny przepis, koniecznie zrób w te święta.

Składniki:

piernik miodowo-gryczany

  • 3 szklanki mieszanki mąk: gryczana/ owsiana, dodatek mąki żytniej razowej (około 1/4szklanki z całości)
  • 1/2 szklanki miodu (około 150g)
  • 100g ksylitolu
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła klarowanego lub zwykłego
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika (około 3 łyżki)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka kakao
  • 100g suszonych śliwek namoczonych, odciśniętych i zblendowanych
  • otarta skórka z pomarańczy (pomarańczę wcześniej sparzyć wrzątkiem)
  • orzechy włoskie 

piernik miodowo-gryczany

Wykonanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao, ksylitolem, skórkę z pomarańczy, odłożyć.

piernik miodowo-gryczany

Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i syrop klonowy zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić.piernik miodowo-gryczany

Do ostudzonej masy dodawać po kolei mleko kokosowe, żółtka, zblendowane śliwki suszone odsączone, mieszankę suchych składników: mąkę wymieszaną z sodą, ksylitolem, kakao i przyprawą do piernika – dokładnie wmieszać.piernik miodowo-gryczany

Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową.piernik miodowo-gryczany

Dodać orzechy włoskie posiekane, wymieszać.

piernik miodowo-gryczany

Piec w keksówkach lub w tortownicy wyłożonej papierem około 1 godziny w temperaturze 170ºC góra/dół lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika.

piernik miodowo-gryczany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *