Piernik miodowo-gryczany bez mąki pszennej. Słodki, bo na miodzie, puszysty o aromacie korzennym. Idealny przepis, koniecznie zrób w te święta.
Składniki:
- 3 szklanki mieszanki mąk: gryczana/ owsiana, dodatek mąki żytniej razowej (około 1/4szklanki z całości)
- 1/2 szklanki miodu (około 150g)
- 100g ksylitolu
- 1 szklanka mleka kokosowego lub krowiego
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 100 g masła klarowanego lub zwykłego
- 30 g przyprawy korzennej do piernika (około 3 łyżki)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżki sody oczyszczonej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka kakao
- 100g suszonych śliwek namoczonych, odciśniętych i zblendowanych
- otarta skórka z pomarańczy (pomarańczę wcześniej sparzyć wrzątkiem)
- orzechy włoskie
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika, kakao, ksylitolem, skórkę z pomarańczy, odłożyć.
Miód, masło, przyprawę do piernika, cynamon i syrop klonowy zagotować razem, do rozpuszczenia poszczególnych składników i wystudzić.
Do ostudzonej masy dodawać po kolei mleko kokosowe, żółtka, zblendowane śliwki suszone odsączone, mieszankę suchych składników: mąkę wymieszaną z sodą, ksylitolem, kakao i przyprawą do piernika – dokładnie wmieszać.
Białka ubić na sztywno i na koniec delikatnie wymieszać z masą piernikową.
Dodać orzechy włoskie posiekane, wymieszać.
Piec w keksówkach lub w tortownicy wyłożonej papierem około 1 godziny w temperaturze 170ºC góra/dół lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika.