Jak odchudzić panna cottę i zrobić z niej sycącą, białkową przekąskę? Zgromadź składniki i przetestuj ten prosty przepis.
Składniki:
- 3 łyżeczki agar agar lub żelatyny
- mleko roślinne (sojowe lub kokosowe) 200ml (szklanka)
- jogurt proteinowy naturalny typu SKYR 230g
- słodzik 5 łyżek
- laska wanilii
- mrożone maliny
- syrop klonowy łyżka
![panna cotta składniki](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3787-1-768x1024.jpeg)
Wykonanie:
Ziarenka wanilii wyjmij z laski.
W garnku podgrzej mleko, jogurt, słodzik, ziarenka wanilii i agar. Doprowadź do wrzenia, uważaj, aby się nie zważyło, cały czas mieszaj.
![panna cotta przygotowanie](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3788-1-768x1024.jpeg)
Rozlej do foremek. Przestudź. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub pozostaw na noc.
![gotowa panna cotta](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3793-1-1-768x1024.jpeg)
Maliny podgrzej w rondelku z syropem klonowym, aż powstanie gęsty sos.
![sos malinowy](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3795-1-768x1024.jpeg)
Panna cottę wyjmij z foremek. Foremki warto zanurzyć na chwilę w kąpieli wodnej.
![panna cotta w kąpieli wodnej](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3808-1-768x1024.jpeg)
Polej sosem.
![](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3817-1-768x1024.jpeg)
![białkowa panna cotta](https://rakickafoodconcept.pl/wp-content/uploads/2022/01/IMG_3813-1-1-768x1024.jpeg)