Znacie orzechy ze zdjęcia? To właśnie orzechy makadamia.
Pochodzą aż z Australii. Przepyszne, a w strukturze bardzo podobne do orzechów brazylijskich. Jedne z najbardziej bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe wśród wszystkich orzechów, sprzyjają obniżaniu cholesterolu, odżywiają mózg i ciało. Olej z tych orzechów jest częstym składnikiem szamponów i odżywek do włosów, bo bardzo dobrze wpływa na ich kondycję.
Jako zwolennik rozwiązań jedzeniowych i odżywiania wszystkich komórek od środka wolę chrupać orzechy makadamia. W smaku są niesamowite!
Oto sposób smacznego zastosowania orzechów makadamia.
Składniki:
- 2 jaja
- 1 łyżeczka prawdziwego kakao
- Owoce: u mnie kiwi i banan
- Kilka orzechów makadamia
- 1 łyżeczka masła klarowanego do smażenia
Wykonanie:
Roztrzep 2 jaja w miseczce. Wymieszaj z kakao. Nie obawiaj się grudek. Omlet wychodzi w plamki. Wylej zawiesinę jaj na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Podsmażaj z obu stron. Podawaj z owocami i orzechami makadamia.
Wartość energetyczna:
372kcal, 13,6g białka, 22,4g tłuszczy, 33,4g węglowodanów z owoców.
Ponadto, spora dawka magnezu, folianów, wapnia, cynku i potasu oraz niemalże dobowe zapotrzebowanie na witaminę C – to dzięki kiwi.