——–For English scroll down——–
A gdyby tak zjeść ciasto i nie mieć wyrzutów sumienia, że tona cukru? A skoro fit ciasto, to żeby nie wyszedł kapeć w smaku? Jeśli poszukujesz prostego i sprawdzonego przepisu to kup składniki i zrób, a domownikom nie musisz mówić, że to fit ciasto marchewkowe.
Składniki na blachę tortową:
- 200g mąki orkiszowej tortowej (w wersji glutenfree mąka ryżowa)
- 200g ksylitolu
- 2 jaja
- 200g marchewki obranej i startej na drobnych oczkach na tarce
- mała pomarańcza wyfiletowana (obrana i pokrojona tak, aby było jak najmniej białych włókien, posiekana w kostkę, razem z sokiem)
- 50 g wiórek kokosowych
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- 150ml oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- łyżka przyprawy do piernika
POLEWA:
- 1 serek philadelphia light (w wersji bez laktozy użyć zestalonej części mleczka kokosowego)
- 2 łyżki ksylitolu zmielonego na puder lub miodu lub syropu klonowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- płatki migdałów do posypania (u mnie delikatnie uprażone na suchej patelni)
Wykonanie:
Jest banalnie proste, ponieważ wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Przełóż do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, boki posmarowane olejem i obsypane mąką. Piecz w 180 stopniach (góra/ dół bez termoobiegu) około 45minut lub do suchego patyczka.
Składniki polewy wymieszaj trzepaczką.
Smaruj przestudzone ciasto, posyp płatkami migdałów i gotowe.
English version
Fit Carrot Cake
Can you make a sweet and delicious Carrot cake without sugar? If you are looking for a really straightforward and proven recipe then buy ingredients and follow these few simple steps. Your housemates do not have to know it’s a fit recipe.
Ingredients:
- 200 g of spelt flour (rice flour in the glutenfree version)
- 200g grounded xylitol
- 2 eggs
- 200g grated carrots
- small orange (peeled so that it would have orange pith as little as possible, chopped into cubes, along with juice)
- 50 g coconut flakes
- 50 g of chopped walnuts
- 150ml of rapeseed oil
- 1/2 teaspoon baking powder
- teaspoon of soda
- spoon of gingerbread spice
Topping:
- 1 philadelphia light cheese (use a solidified part of coconut milk
in the lactose-free version ) - 2 tablespoons of grounded xylitol or honey or maple syrup
- 3 tablespoons of peanut butter
- almond flakes for sprinkling (roasted at a dry pan)
Method:
Preheat oven to 180°C up-down.
Whisk all the ingredients together in a large bowl (flour, eggs, xylitol, carrots, orange, coconut flakes, walnuts, oli, soda, baking powder and spices) and mix it until well combined.
Lay the bottom of the pan with baking paper. Pour the cake into a pan.
Bake at 180°C up-down for 45 minutes and let it rest.
Mix philadeplhia cheese together with xylitol and peanut butter.
Cover cooled cake with the prepared topping. Sprinkle with almond flakes.
Voila!
Jaka średnica tortownicy na podane proporcje składników?
Standardowa około 24cm
Ciasto pyszne zrobiłam na mące ryżowej.
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Ciasto jest bardziej suche czy wilgotne?
Nie należy do tych suchych jak wiór, ale też nie jest ciastem mokrym. Takie w sam raz 🙂
Uwielbiam to ciasto! Doskonały przepis!
Bardzo dziękuję Pani Joanno za opinię 🙂
Czy ksylitol w tym przepisie można zamienić na erytrol ?
Oczywiście