Donuty – pączki- oponki bez tłuszczu

——–For English scroll down——– 

Te donuty – pączki- oponki są niskotłuszczowe, a wysokobiałkowe! Fit kombinacja idealna!

Dobierz rodzaj mąki, cukier zamień na słodzik, a zamiast smażyć – upiecz! A będą nadal genialne w smaku! Wielkość również ma znaczenie – zrób małe donuty i podziel się z najbliższymi.

Składniki:

  • 300g mąki (250g mąki orkiszowej, 50g mąki ryżowej)
  • 250g sera ricotta
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 150g zmielonego na puder erytrytolu
  • 2 wiejskie jaja do ciasta (plus jedno ekstra jajo)
  • kieliszek wódki, donuty będą bardziej chrupiące
  • cynamon
składniki na donuty

Wykonanie:

W misce wymieszaj wszystkie składniki.

Zagnieć ciasto. Jeśli będzie za mokre dodaj mąki. Podziel na części. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj donuty. Układaj na blasze do pieczenia.

ciasto na donuty - pączki - oponki

Użyj tego ekstra jaja. Oddziel białko od żółtka. Rozmieszaj widelcem w osobnych miskach. Połowę donutów posmaruj rozmąconym żółtkiem, a połowę posmaruj białkiem. Posyp cynamonem.

donuty bez tłuszczu

Piecz w 220 stopniach około 20 minut.

fit donuty

Możesz na wierzchu posypać zmielonym słodzikiem lub samodzielnie zrobionym lukrem.

donuty-oponki

Smacznego!

Low fat donuts

These donuts are low-fat and high-protein! The perfect combination!

Choose the type of flour, replace the sugar with a sweetener, and instead of frying – baking! They will still be brilliant in taste! Size also matters – make small donuts and share with your loved ones.

Ingredients:

  • 300g flour (250g spelled flour, 50g rice flour)
  • 250g ricotta cheese
  • 1 teaspoon baking soda
  • 150g of erythritol powder
  • 2 eggs (plus one extra egg)
  • glass of vodka, the donuts will be more crunchy
  • cinnamon

Method:

Mix all ingredients in a bowl.

Knead the dough on the board. If it’s too wet, add flour. Divide into parts. Roll out the dough on the board. Cut out donuts. Arrange on a baking sheet.

Use extra egg. Separate egg white from yolk. Stir with a fork in separate bowls. Brush half of the donuts with egg yolk, and half with egg white. Sprinkle with cinnamon.

Bake at 220 degrees for about 20 minutes.

You can sprinkle the top with ground sweetener or self-made icing.

Enjoy!

4 thoughts on “Donuty – pączki- oponki bez tłuszczu”

    1. Z całości wychodzi około 30 donutów. 1/3 całości to około 600kcal (około 10sztuk), natomiast zależne jest to od wielkości foremki do wycinania

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *